Ruoka

Leivo joulukakulla koti tuoksumaan – Tämän ohjeen osaa lapsikin tehdä

Joulukakun voi koristella vaikkapa tomusokerilla ja paperisilla sapluunoilla.

Johanna Erjonsalo

Mahtava maku ja hyvä säilyvyys (myös helppo kuljettaa viemisiksi!) ovat hyvä syy leipoa perinteinen joulukakku. Kaupan päälle kotiin tulee tuoksu.
Uunissa paistuva joulukakku saa kodin tuoksumaan joulun alla niin ihanalle, että jo sen vuoksi kannattaa ryhtyä leipomaan.
Joulukakkuja on toki monenlaisia. Tämän ohjeen juju on fariinisokerissa ja piimässä.
Paahteinen fariinisokeri on aromikas, kostea ja tumma sokeri, joka sopii mainiosi maustekakkuihin. Piimä tuntuisi syventävän pehmeää makua entisestään.

Jouluisen kuivakakun ohjeessa on tietenkin myös runsaasti voimakkaita mausteita: inkivääriä, kanelia, neilikaa ja jauhettua pomeranssinkuorta. Ne voi korvata piparkakkumausteella, jos mausteille ei ole muulloin käyttöä. Mausteet ovat kalliita eikä niitä kannata ostaa kaappiin pilaantumaan.

JOULUKAKKU

100 g voita

3 dl fariinisokeria

4,5 dl hiivaleipäjauhoja

1,5 tl ruokasoodaa

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

3 dl piimää

2 kananmunaa

1 dl rusinoita

1 dl pähkinöitä

tomusokeria

Voitele ja jauhota vuoka korppujauhoilla, manteli- tai pähkinärouheella, kauraleseillä tai kuivilla mannaryyneillä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi ja vatkaa kananmunat. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada joukkoon sulatettu voi, kananmunat ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja koristele se tomusokerilla.

Vinkki! Voit korvata ohjeen mausteet (kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuorijauhe) valmiilla piparkakkumausteseoksella, kunhan laitat sitä taikinaan yhtä paljon kuin mausteita on ohjeessa eli yhteensä viisi teelusikallista.
 

Resepti: Crista Lassfolk-Feodoroff

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Uusimmat

Luetuimmat