Puheenaihe

Muistutus 400 saimaannorpan uhanalaisuudesta: Pate Mustajärvi teki kunniaa Nestori Miikkulaisen laululle

Eturivin artistit tempaisivat saimaanorpan puolesta.

arkisto / Mervi Kunnasranta

Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisee 80-juhlavuotensa päätteeksi uuden version Junnu Vainion rakastetusta laulusta Vanhojapoikia viiksekkäitä. Suomalaisista pop- ja rockmuusikoista äänensä norpan puolesta antavat Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Pate Mustajärvi, Janna ja Maarit Hurmerinta.

Kappaleen on tuottanut Janne Haavisto yhdessä muusikoiden kanssa.

– Kun tämän kappaleen toinen äänittäjä, Riikosen Jyri, pyysi mua mukaan tuottamaan Suomen luonnonsuojeluliiton 80-vuotisjuhlabiisiä, ei tarttenu kauaa miettiä. Junnu Vainion klassikko tuntui heti oikealta ja luontevalta valinnalta. Samaa mieltä oli myös Tuure Kilpeläinen, joka lähti oitis Kaihon Karavaani -yhtyeensä kanssa mukaan, sovittamaan kappaleesta uutta versiota.

Pate Mustajärvi totesi mukanaolon olevan kunnia-asia.

– Maarit ja Janna Hurmerinnan mukaantulo kruunasi koko homman, ei pelkästään musiikillisesti, vaan myös symbolisesti. Äiti ja tytär. Musiikki ja luonnosuojeluaate. Hienoja asioita, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle, Janne Haavisto kertoo.

Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen. Junnu Vainion kirjoittaessa laulunsa 1980-luvun alussa saimaannorpan kanta oli alimmillaan, vain 120-150 yksilöä. Suojelutyön ansiosta norppia on Saimaalla nyt noin 380-400 yksilöä.

Kappaleen nimi viittaa Nestori Miikkulaiseen ja norppaan, jotka ovat molemmat viiksekkäitä ja yksinäisiä. Laulun päähenkilön esikuvana oli puumalalainen Nestori Reponen. Vainio vaihtoi nimen kuitenkin Nestori Miikkulaiseksi ystävänsä ja entisen naapurinsa mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat