Puheenaihe

Vastavalmistuneelle 2 918 e/kk ja työpaikan vaihtajalle 550 e/kk lisää – tällä alalla pyyhkii hyvin

Kuvituskuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Insinöörien palkat ovat vuodessa nousseet juuri ja juuri inflaatiota enemmän, ilmenee Insinööriliiton palkkatutkimuksesta.

Ilonaihe ovat kuitenkin vastavalmistuneet insinöörit, jotka työllistyivät aikaisempaa paremmin ja paremmalla palkalla.

Tämän vuoden lokakuussa insinöörien mediaanipalkka oli tasan 4 000 euroa ja keskiarvopalkka 4 272 euroa kuukaudessa. Mediaanipalkkataso nousi edellisen vuoden lokakuusta 1,3 prosenttia. Keskiarvopalkassa nousua oli vuoden aikana 1,7 prosenttia.

– Insinöörien palkat ovat kehittyneet ansiotasoindeksin ennusteen mukaisesti, mutta ne ovat säilyttäneet hädin tuskin ostovoimansa, Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa huomauttaa liiton tiedotteessa.

Vastavalmistuneiden insinöörien mediaanipalkka nousi vuodessa 3,7 prosenttia ja oli lokakuussa 2 820 euroa kuukaudessa. Keskiarvopalkka nousi 5,3 prosenttia 2 918 euroon kuukaudessa.

– Suotuisa taloustilanne näkyi tällä kertaa ennen kaikkea hiljattain valmistuneiden palkoissa, sanoo Larjomaa.

Vastavalmistuneet työllistyivät viime vuotta paremmin. Työttömänä oli kyselyajankohtana kahdeksan prosenttia vuonna 2018 valmistuneista, mikä oli neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Määräaikaisiin työsuhteisiin vastavalmistuneista oli työllistynyt 15 prosenttia.

Palkka nousi eniten niillä, jotka vaihtoivat työpaikkaa. Palkka nousi työpaikanvaihtajalla keskimäärin 550 euroa, kun vuotta aikaisemmin keskimääräinen palkannousu oli 50 euroa vähemmän.

– Työpaikan vaihto on pitkään ollut varmin tapa varmistaa palkkakehitys, Larjomaa kertoo.

Omalla työpaikalla aiempaa vaativampiin tehtäviin siirtyi yhdeksän prosenttia insinööreistä. Uusi asema tai tehtävä nosti kuukausipalkkaa keskimäärin 400 eli saman kuin viime vuonna.

Henkilökohtaisen palkankorotuksen eli niin sanotun meriittikorotuksen saaneita oli 19 prosenttia, mikä vastasi viime vuoden tasoa. Meriittikorotuksen keskimääräinen suuruus oli 37 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin eli 237 euroa.

Palkkataso nousi varsinkin tietotekniikan palvelualalla työskentelevillä insinööreillä. Alan mediaanipalkka nousi 4 100 euroon kuussa ja keskiarvopalkka 4 320 euroon kuussa.

– Tietotekniikan alalla on vuoden aikana käyty paljon keskustelua työvoiman riittävyydestä, mikä tavallisesti näkyykin palkkatason nousuna, Larjomaa selittää.

Esimiesten palkka nousi nopeammin kuin asiantuntijoiden. Esimiesten mediaanipalkka oli 5 000 euroa kuukaudessa ja asiantuntijatehtävissä 3 812 euroa kuukaudessa.

Insinööriliiton työmarkkinatutkimukseen vastasi lokakuussa 8 506 jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat