Puheenaihe

"Neuvostoliitto elää ja voi hyvin" – Suomen laki pakotti pienpanimo-olut -kaupan sulkemaan ovensa

Ison Omenan Pien ilmoittaa sulkevansa ovensa siksi, että siellä myydään liikaa olutta ja muuta alkoholia suhteessa elintarvikkeisiin.

Lukijan kuva

Pienpanimo-oluisiin keskittynyt, myös elintarvikkeita Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa myyvä Pien Iso Omena joutuu sulkemaan ovensa.

Kauppa julkaisi Facebook-sivullaan tiedotteen, jonka mukaan myymälä joudutaan sulkemaan siksi, että siellä ei myyty tarpeeksi elintarvikkeita suhteessa alkoholimyyntiin.

Syynä on kaupan sulkemiseen alkoholilain uudistus, jonka arvioitiin yleisesti ottaen vapauttavan alkoholinmyyntiä, mutta erikoisoluiden vähittäismyymälässä kävikin toisin päin.

– Paljon mukanaan positiivista tuoneen Suomen alkoholilainsäädäntöuudistuksen mukana tiukkeni kuitenkin tulkinta siitä, kuinka paljon elintarvikemyymälä saa myydä alkoholia. Laissa sanotaan, että alkoholia myyvässä myymälässä täytyy pitää valikoimaa elintarvikkeita tarjolla. Sillä, valitseeko asiakas elintarviketta vai alkoholia, ei ollut merkitystä. Muutoksen jälkeen vähintään puolet myynnistä täytyy tulla elintarvikkeista. Eli siis: Jos haluat myydä viiden euron oluen, pitäisi kylkeen aina myydä viisi euron ruisleipää. Sitten se alkoholi muuttuu erilaiseksi tuotteeksi, jotenkin paremmaksi ja terveellisemmäksi? Me ei vielä keksitty miksi, tiedotteessa sanotaan.

Tässä tulee taas yksi sivullinen uhri."

Kaupan FB-päivitys on saanut runsaasti huomiota ja kommentteja.

– Neuvostoliitto elää ja voi hyvin: keskuskomitea päättää, mitä kaupan pitää myydä ja paljonko. No, kai tuolla järjenvastaisella pelleilyllä sitten pelastettiin joku lapsi, alkoholisti tai hallintoneuvoston suojatyöpaikka, eräs kirjoittaja piikittelee.

Toinen ruotii asiaa seuraavasti:

– Suomen alkoholipolitiikkaa pystyy ymmärtämään vain, jos ymmärtää sen tärkeimmäksi päämääräksi Alkon monopolin suojelemisen keinolla millä hyvänsä. Tässä tulee taas yksi sivullinen uhri. Laatutuotteisiin erikoistuneella pienellä olutmyymälällä ei ole mitään merkitystä alkoholin kokonaiskulutuksen kannalta, mutta niin vain Alkon etuja ajava maalaisliittolais-alkiolainen raittiusliike saavutti taas yhden voiton.

Pien-kaupan euroista yli puolet tulee alkoholin myynnistä. Kauppa kertoo kartoittaneensa pitkään vaihtoehtoja Espoon myymälän toiminnan jatkamiseen, esille nousi esimerkiksi pakollinen ruisleivän myyminen.

– Meillä on runsaasti vakioasiakkaita. Meillä on palveleva ja iloinen, vain pientuottajien tuotteita tukeva, työllistävä kauppa. Valitettavasti ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin tämän laittomaksi muuttuneen liikkeemme sulkeminen.

Kaupan hautajaisissa tänään 27. joulukuuta jaetaan ilmaisia ruisleipiä asiakkaille.

– Onneksemme uusi alkoholilainsäädäntö myös mahdollisti ravintoloista ulosmyynnin ja pystyimme rakentamaan uudenlaisen Helsingin kauppamme. Pien Shop & Bar on ollut todellinen ilo kehittää, päivityksessä todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sääntö-Suomi iski: Klamydia-yhtyen olut jäi sensuurin uhriksi – "Ollaan varmaan maan ainoa yhtye, joka ei saanut julkaista omaa olutta"8.10.2018 04.45
Oluttuoppi maksaa jopa 20 euroa tulevaisuudessa? – HS: synkkä tulevaisuudenennuste julki18.10.2018 04.15
Marko, 29, sai tarpeekseen Suomesta ja osti pelkän menolipun Thaimaahan – nauttii nyt olutta kattobaareissa ja nauttii lämmöstä pienellä vuokralla12.6.2018 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat