Puheenaihe

Harkitsetko biohakkerointia? Tiedä nämä asiat ensin

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaiken perusta ja päämäärä.

Tarja Pöyhönen hankki Oura-älysormuksen, koska hän haluaa parantaa terveyttään selvittämällä unen laatua tarkemmin.

Tarja Pöyhönen

Biohakkeroinnin suosio on kasvanut, koska ihmiset haluavat esimerkiksi löytää tasapainon työn ja palautumisen välillä. Biohakkerointiin kuuluu elintoimintojen mittausta ja analysointia erilaisten teknologisten sovellusten ja välineiden avulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tutkimusprofessorin Markus Perolan mielestä itsensä mittaaminen on hyvä suuntaus, jos siitä saa kannustinta oman hyvinvointinsa edistämiseen.

– Mittaaminen ei saa olla itseisarvo, kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaiken perusta ja päämäärä. Ei mikään laite yksin korjaa terveyttä, vaan oma toiminta on tärkeintä, Perola korostaa.

Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, jossa osa-alueiden tasapaino vaikuttaa toisiinsa. Perola painottaa, että ruokavalio, uni, liikunta ja läheiset ovat tärkeä perusta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Myös ihmisten yksilölliset erot tuloksissa on tärkeää huomioida.

Olennaista on tulkita ja analysoida tuloksia nimenomaan pitemmän aikavälin yhteenvedon jälkeen. Niiden pohjalta voi tehdä toimenpiteitä, jolla elintapojen laatua voi korjata.

On keskeistä päästä kiinni perimmäisiin syihin.

– On keskeistä muistaa, että mittaaminen ei saa mennä neuroottiseksi, pakko-oireiseksi. Että esimerkiksi mittaa kaikkia mahdollisia arvoja ja mittaa niitä erittäin tiuhaan.

– Erilaisia välineitä hankkiessa kannattaa pohtia, onko niistä saatava hyöty ja merkitys omalle elämälle tasapainossa kustannuksiin nähden.

Ei mikään laite yksin korjaa terveyttä, vaan oma toiminta on tärkeintä.

Tarja Pöyhönen hankki Oura-älysormuksen, koska hän haluaa parantaa terveyttään selvittämällä unen laatua tarkemmin.

Pöyhönen korostaa, että unen laatu on hyvin tärkeää hänelle kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.

– Työpäivät ovat välillä pitkiä, joten haluan selvittää palautumistani. Sama koskee myös liikuntaa, unen laadun pitää olla hyvä, että saa liikunnasta mahdollisimman hyvän hyödyn, toimitusjohtajana työskentelevä Pöyhönen sanoo.

Pöyhönen seuraa ja tulee seuraamaan erityisesti sitä, mikä osuus hänen unestaan on syvää unta, sillä nimenomaan syvän unen vaihe on hyvinvoinnin kannalta hyvin merkittävää. Syvän unen aikana keho ja mieli palautuvat päivän rasituksista.

Syvässä unessa tapahtuu muun muassa aivojen energiavarastojen täydentymistä ja kasvuhormonin välittymistä.

Oura-sormus mittaa antureiden avulla sormesta lisäksi muun muassa sykettä, sykevälivaihtelua, aktiivisuutta ja kehon lämpötilaa.

Sormuksessa oleva tietokone kerää datan, jota se analysoi ja lähettää iOS- tai Android applikaatiolle, missä data yhdistetään aiempien tietojen ja sormuksen käyttäjän antaman palautteen kanssa.

Mobiilisovellus tarjoaa älysormuksen tuloksien perusteella henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi unen laadun sekä suorituskyvyn parantamiseksi.

Pöyhönen sai tietää ensimmäisen yön jälkeen, että hänen syvän unen osuutensa oli riittämätön.

– Unen laadun parantamiseksi se voisi tarkoittaa esimerkiksi sopivaa viileyttä makuuhuoneessa tai nukkumaanmenon rauhoittamista.

– Minun kohdalla oma tunne on tärkein. En ole sillä tavalla tekniikkauskovainen tai orjallinen noudattamaan mittauksien tuloksia, mutta olen utelias tietämään näistä asioista.

Pöyhönen arvioi, että erilaisten teknologisten sovellusten ja välineiden antamat mittaustulokset, kuten päivän aktiivisuustavoitteen kertominen, kannustavat häntä.

– Se on ollut yksi motivaation lähteistäni, miksi olen hankkinut näitä erilaisia välineitä. Aiemmin olen käyttänyt sykemittaria ja aktiivisuusranneketta. Nyt saan tarkempaa tietoa unestani.

Biohakkerointi

Biohakkerointi tarkoittaa terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn optimointia, jonka apuna käytetään teknologiaa ja tietoa ihmisen fysiologiasta ja ravitsemuksesta.

Keskeisenä osana biohakkerointiin kuuluu itsensä mittaaminen eri tavoin.

Mitattavia asioita ovat muun muassa unen laatu, päivittäinen liikkuminen ja ravitsemus.

Biohakkeroinnissa halutaan ymmärtää, miten mittauksen kohde, kuten oma keho, toimii.

Biohakkeri haluaa parantaa omaa hyvinvointiaan ja terveyttään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat