Puheenaihe

Veronpalautusta miettivän kannattaa ottaa huomioon – palkanlaskenta mullistuu Suomessa

Porvoon Yrityslaskennan Katja Ijäksellä (vas.) ja Riia Nurmelalla on kiireisin tammikuu koskaan, kun vuosi-ilmoitusten tekemisten kanssa pitää ajaa sisään uutta tulorekisteriä.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Vuodenvaihteessa käyttöön otettu tulorekisteri koskettaa jokaista palkkaa tai etuutta nauttivaa kansalaista, mutta tässä vaiheessa se työllistää etenkin yrittäjiä, yritysten taloushallintoa ja yritysten lukuun palkkoja maksavia tilitoimistoja.

Tulorekisterin käyttöönottoa on valmisteltu yli kolme vuotta, mutta nyt tammikuussa asiaa ei pääse enää pakoon.

– Kyseessä on todella mullistava muutos palkanlaskennan toimintatapoihin ja rutiineihin, Porvoon Yrityslaskennan palkkahallinnon palvelupäällikkö Riia Nurmela ja palkka-asiantuntija Katja Ijäs luonnehtivat.

Tulorekisterin keskeinen tavoite on yksinkertaistaa työnantajan ilmoittamisvelvollisuuksia ja keskittää kaikki tieto yhteen paikkaan. Sähköinen asiointi on tulorekisterin perusedellytys.

Työnantaja ilmoittaa tiedot tulorekisteriin palkansaajakohtaisesti jokaisesta palkanmaksusta viiden päivän sisällä.

– Aiemmin ilmoituksia annettiin esimerkiksi verottajalle kuukausittain ja vuosi-ilmoitukset tammikuussa edelliseltä vuodelta. Nyt tietoja ilmoitetaan palkanmaksukausittain. Aikataulu on kireä, sillä viiden päivän määräaika pitää sisällään viikonloput ja arkipyhät, Riia Nurmela kertoo.

Palkkatietojen ilmoittamisessa vaaditaan entistä suurempaa huolellisuutta. Jos tulorekisteriin menee vääriä tietoja, ainoa tapa korjata ne on tehdä laskenta uudelleen, mikä lisää kustannuksia.

Monissa yrityksissä päivärahoja tai kilometrikorvauksia on maksettu esimerkiksi yrityksen kassasta. Ne on pitänyt viedä palkkakirjanpitoon vain kerran vuodessa, jotta ne saadaan vuosi-ilmoitukselle. Nyt nekin tiedot pitää viedä palkkarekisteriin viiden päivän kuluessa.

– Jotkut yritykset ovat tarjonneet työntekijöille mahdollisuuden saada palkkaennakkoa. Palkkaennakko-käsitettä oikeastaan ei ole enää olemassa. Jos palkka halutaan nyt jakaa kahteen osaan, pitää tehdä kaksi palkanlaskentaa. Tämä lisää työnantajan kustannuksia, Katja Ijäs sanoo.

Tulorekisteriin voi ilmoittaa tietoja suppeasti tai laajasti. Porvoon Yrityslaskenta on päätynyt ilmoittamaan palkkatiedot yksityiskohtaisesti esimerkiksi poissaoloineen, lisineen ja lomarahoineen, jotta loppukäyttäjä saisi mahdollisimman suuren lisäarvon. Samalla jälkikäteen tulevien kyselyjen määrä vähenee.

Riia Nurmela ja Katja Ijäs arvioivat, että uudistus korostaa palkanlaskennan asiantuntijuusroolia ja lisää sen ulkoistamista yrityksissä.

Palkansaajilla on tästä vuodesta eteenpäin vain yhden tulorajan verokortti.

– Palkansaajalla on entistä suurempi vastuu huolehtia siitä, että tuloraja on tarpeeksi korkea, jos työnantajia on useampia. Tulorekisteristä näkee helposti kootusti, kuinka paljon ansioita on kertynyt, Riia Nurmela toteaa.

Toistaiseksi palkansaajalla on yhä mahdollisuus ilmoittaa palkanlaskijalle verokorttiin merkittyä suurempi ennakonpidätysprosentti. Verottajan lopullinen tavoite tulevaisuudessa on tasata verotus kuukausittain.

Tulorekisteri

Kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla.

Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin ilmoitetaan tiedot maksetuista palkoista ja muista ansiotuloista. Toisessa vaiheessa vuonna 2020 tulorekisteriin ilmoitetaan myös tiedot maksetuista eläkkeistä ja etuuksista.

Tulorekisteri ei luo mitään uusia oikeuksia saada tietoja.

Tulorekisteri ei tuo kansalaiselle uusia velvollisuuksia. Tulonsaajan omat tiedot ovat saatavilla tulorekisteristä reaaliaikaisesti. Omat tulotiedot ovat ajan tasalla tulorekisterissä eikä niitä koskevia tietoja tarvitse itse toimittaa viranomaisille esimerkiksi hakemuksen liitteenä.

Lisätietoa: vero.fi/tulorekisteri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Verokortti uudistuu pian – tiedäthän mitkä kaikki asiat muuttuvat?25.12.2018 05.00
Varoitus suomalaisille – tarkasta tietosi heti tai voit jäädä ilman veronpalautusta 11.12.2018 29.10.2018 04.30
Vuosi 2019 on täällä – nämä kaikki asiat muuttuvat Suomessa nyt1.1.2019 04.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat