Puheenaihe

Chloe, 17, kertoo mikä Suomen kouluissa on loistavaa – Yhdysvalloissa tehdään asiat ihan päinvastoin

Lohjan lukiossa vaihto-oppilaana opiskeleva Chloe Klawon, 17, pitää Suomen luonnosta ja rauhasta.

Chloe Klawon, 17, (vas.) ja lohjalaiseen isäntäperheeseen kuuluvat Sofia, 11 ja Lotta Rahikka, 17, pelaavat mielellään yhdessä.

Siru Väisänen

Chloe Klawon, 17, näkee kotonaan Yhdysvaltojen Ohiossa talvisin lunta, joten talvinen Suomi ei ole hänelle niin eksoottinen kokemus kuin mitä se on monille muille Suomeen tuleville vaihto-oppilaille. Lohjakin muistuttaa kooltaan ja olosuhteiltaan hänen kotikaupunkiaan Troytä.

– Suomi on Yhdysvalloista tulevalle vaihto-oppilaalle helppo maa myös sikäli, että täällä kaikki puhuvat englantia, hän kertoo.

Elokuussa Suomeen vaihto-oppilaaksi rotarien nuorisovaihto-ohjelman kautta tulleelle ja Lohjan Yhteislyseon lukiossa opiskelevalle Chloe Klawonille on silti riittänyt Suomessa ihmeteltävääkin.

– Täällä on paljon metsää, sitä kasvaa joka puolella. Jopa Helsingin kokoisessa kaupungissa on paljon puita, hän ihastelee.

Myös syksyn ruska teki vaikutuksen amerikkalaisnuoreen: – Joka paikassa oli erivärisiä puunlehtiä!

Loppuvuoden pimeys on ollut aikamoinen elämys sekin, joskaan ei yhtä positiivinen.

– Se on ihan mieletön. Yritän nyt vain tottua siihen. Ja tiedän, että teillä on kauniit, valoisat kesäyöt.

Lohjalla vaikutuksen on luonnon lisäksi tehnyt myös turvallisuus. Aluksi Klawon ihmetteli, miten lapsetkin voivat kulkea yksin kouluun.

– Tällainen turvalllisuus on kyllä miellyttävää. Täällä ei tarvitse pelätä joutuvansa ulkona ryöstetyksi.

Ohion kouluissa ovet ovat päivisin lukossa, eivätkä oppilaat juuri ulkona käykään.

– Ulkona ei käydä, koska sisälle ei enää välttämättä pääse takaisin, ellei ole riittävästi perustellut asiaansa. Toisaalta oppituntien välissä on yleensä vain viiden minuutin tauot, joten oppilaat ehtivät käytännössä vain käydä lokerollaan hakemassa tavaroitaan.

– Lohjalla mennään tuntien välissä ulos, eikä kenellekään ole vaikeuksia päästä takaisin sisään. Oppilaat voivat käydä vaikka kaupungilla kesken koulupäivän, ainakin jos on vapaatunteja, hän ihastelee.

Myös opiskelijoiden ja opettajien väliset suhteet ovat Lohjalla paljon tuttavallisemmat kuin mitä Klawon on kotikaupungissaan tottunut.

– Täällä oppilaat kutsuvat opettajia etunimellä ja voivat vapaasti kertoa tuntemuksiaan ja mielipiteitään opettajille, hän ihastelee.

Rotaryn nuorisovaihto-ohjelma

Tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua Rotary-järjestön välityksellä vieraaseen kulttuuriin muutaman viikon, kuukauden tai koko kouluvuoden ajan

Lohjalla ohjelmaa toteuttaa Lohjannummen Rotaryklubi.

Vuosivaihto-ohjelmassa 16–17-vuotias nuori voi viettää kouluvuoden ulkomailla toisen asteen oppilaitoksessa.

Lisätietoja: www.rye.fi tai lohjannummenrotaryklubi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat