Puheenaihe

Lihottaako leipä? Parantaako sauna flunssan? – Listasimme 10 väitettä terveydestä ja selvitimme, mitkä niistä ovat totta

Tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan omaan vireystilaan eri vuorokauden aikoina voi vaikuttaa.

ei tiedossa

Puheet terveellisestä elämästä vilisevät erilaisia väitteitä ja ohjeita. Listasimme kymmenen yleistä terveysmyyttiä ja kysyimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Iris Erlundilta ja tutkimusprofessori Timo Partoselta, pitävätkö ne paikkaansa.

1 Sokeri on yhtä koukuttava aine kuin heroiini.

Ei pidä paikkaansa. Näitä aineita ei muutenkaan voi verrata keskenään, koska toinen on ravintoaine ja toinen ei.

2 Ananas laihduttaa.

Kyllä pitää paikkaansa. Jos ananaksella ja muilla hedelmillä korvaa energiapitoisempia ruokia, niin se laihduttaa.

3 Syöpä paranee ruokasoodalla.

Ei pidä paikkaansa. Siihen tarvitaan syöpähoitoja.

4 Punaviini on terveellistä.

Ei pidä paikkaansa. Punaviini ei ole sen terveellisempää kuin muutkaan alkoholijuomat.

5 Leipä lihottaa.

Ei pidä paikkaansa. Jos syödään täysjyväleipää kohtuudella, se ei lihota.

6 Saunominen parantaa flunssan.

Ei pidä paikkaansa. Flunssa paranee, kun on parantuakseen. Saunominen pahentaa joillakin henkilöillä flunssan oireita, jotkut voivat saada siitä jotain helpotusta.

7 Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

Kyllä pitää paikkaansa. Kasvisvoittoisella ruokavaliolla on monia terveyshyötyjä.

8 Suklaa on terveellistä.

Ei pidä paikkaansa. Suklaa on kaloripitoinen herkku, joten sitä ei kannata syödä liikaa. Tumma suklaa on vaaleata terveellisempää jo siksi, että sitä tulee syötyä vähemmän.

9 Iltakuuden jälkeen ei saa enää syödä mitään.

Ei pidä paikkaansa. Kannattaa syödä kevyt iltapala vielä vähän myöhemmin, ellei sitten nouse ylös poikkeuksellisen aikaisin. Varsinkaan iäkkäiden ei kannata pitää liian pitkää yöpaastoa. Juuri ennen nukkumaanmenoa ei tosin pidä syödä raskasta ateriaa, koska se voi häiritä unta, ja aiheuttaa vatsavaivoja.

10 Illan virkusta ei voi tulla aamuvirkkua.

Ei pidä paikkaansa. Aamu-iltavirkkuudesta noin puolet on kaksostutkimusten perusteella peräisin suoraan perimästä, ja puolet johtuu ympäristön vaikutuksesta. Ympäristöllä on siten huomattava merkitys.

Ympäristön vaikutusta on se, että henkilö on tottunut noudattamaan aamu- tai iltapainotteista päivärytmiä. Murrosiän jälkeen aamu-iltavirkkuus vakiintuu uomiinsa, mutta voi toki muuttua sairastumisen takia tai elämäntilanteen mullistuessa.

Hyvin harvoin tapahtuu siirtymistä ominaisuuden ääripäästä toiseen, mutta iltavirkuista voi toki tulla hieman aamuvirkumpia, mikä tällöin yleensä parantaa heidän yöuniaan ja yleisvointiaan. Tätä muutosta voi auttaa säännöllistämällä niin päivärytmiään (aterioimalla ja liikkumalla) kuin nukkumisaikaansa (välttämällä univelkaa) sekä rytmittämällä sisäistä kelloaan oleskelemalla kirkasvalossa tai ulkona auringossa aamun aikana.

Britannian biopankkitutkimuksen tulosten mukaan ennenaikainen kuolleisuus on iltavirkuilla ollut muita suurempi 63 ikävuoden jälkeen, mitä voi osin selittää se, että iltavirkuille kertyvät tietyt terveysriskit muita useammin.

Myytteihin 1–9 vastasi tutkimuspäällikkö Iris Erlund, myyttiin 10 vastasi tutkimusprofessori Timo Partonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voiko rintasyövästä parantua, jos se on levinnyt? – harva suomalainen tietää näitä asioita yhä yleistyvästä sairaudesta6.10.2018 22.30
Auttaako ”yömyssy” nukahtamaan ? – Asiantuntija: Kyllä, mutta...9.9.2017 10.08
Aamukahvilla voi olla yllättävä terveyshyöty – jos sen juo oikeaan aikaan26.10.2018 04.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat