Puheenaihe

Tällainen on Heurekan uusi hitti-dinosaurusnäyttely – jo yli 3 000 Suomalaista käynyt katsomassa

NÄYTTELY Tiedekeskus Heureka käynnisti 30-vuotisjuhlavuoden Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyllä.

Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyssä pääsee hirmuliskoja katsomaan myös korkeammalta, näyttelyyn rakennetulta tasanteelta.

Johanna Erjonsalo

Aidonnäköiset, liikkuvat dinosaurukset täyttävät parhaillaan Tiedekeskus Heurekan yhden näyttelytiloista. Suurimmat dinosaurukset hipovat kahdeksan metrin korkeudessa olevaa kattoa, vaikka ovat vasta teini-ikäisiä. Kun tarkasti seuraa, voi nähdä dinosauruksen hengityksen liikkeen.

Dinosauruksen jalan vieressä seistessä tuntee itsensä hyvin pieneksi. Myös suutaan avaavan dinosauruksen rinnalla on kiitollinen, että kaveri ei tule Vantaan kaduilla vastaan.

Vaikuttavan näköiset dinosaurukset hämmästyttävät seuraavan vuoden aikana näyttelyväkeä. Näyttely avautui viime viikonloppuna, jolloin sen kävi katsomassa yli 3 000 ihmistä.

Näyttelyn tärkeä anti on kookkaiden hirmuliskojen lisäksi myös tiedon jakaminen ja ymmärryksen lisääminen.

– Heurekalle on tärkeää kertoa historiasta, ja siitä, että dinosauruksia on oikeasti ollut olemassa. Evoluutiotiedon jakaminen on merkityksellistä, Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu sanoo.

Tiedonjanoisille tietoa riittää. Näyttely alkaa lyhyellä videolla, jossa käy hauskan piirrosanimaation avulla selväksi esimerkiksi kuinka vähän aikaa ihminen on maapalolla elänyt dinosauruksiin verrattuna. Näyttelyä suositellaan kaikenikäisille, mutta perheen pienimmille aikuisen seurassa.

Heureka on tuottanut Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyn yhteistyössä yhdysvaltalaisen Exhibits Rexin kanssa. Yhtiön perustaja Don Lessem on oli myös Jurassic Park -elokuvan dinosaurusasiantuntija. Lessem kehuu näyttelyn visuaalista ilmettä. Lessemin mukaan näyttely on pedagogisesti antoisa. Hän on ilahtunut siitä, että näyttelyssä on esillä runsaasti tekstitietoa. Yhdysvaltaisessa näyttelykulttuurissa tekstiä on usein nähtävillä hyvin niukasti.

Heurekan Tiederavintolassa on nähtävillä ensimmäisessä vuoden 1993 Jurassic Park -elokuvassa esiintynyt Velociraptor.

Heurekassa on ollut dinosauruksia aiemminkin, viimeksi seitsemän vuotta sitten.

– Näin suuria ei ole ollut esillä kertaakaan. Jouduimme lainaamaan erikoisnostureita, että saimme dinosaurukset sisälle, Koivu sanoo.

Ensimmäistä kertaa Heurekan näyttelyssä on lisäksi virtuaalilavasteet. Seinänkokoiset kuvaruudut välittävät tunnelmaa dinosaurusten elinoloista. Päivä vaihtuu yöksi ja yö päiväksi 20 minuutin aikana.

Virtuaalitodellisuuden avulla pääsee kokeilemaan myös miltä tuntuu olla pieni dinosauruksen poikanen ja kuoriutua munasta. Toiminnallisuutta näyttelyyn tuo myös hiekkalaatikko, jossa pääsee etsimään dinosauruksen luurankoja hiekasta.

Koivun mukaan kävijämäärä odotukset ovat korkealla. Tiedekeskuksessa käy vuosittain noin 300 000 ihmistä, jonka Koivu uskoo tänä vuonna ylittyvän.

Viime viikolla avautuva näyttely on startti tiedekeskuksen juhlavuoteen. Keväällä tulee täyteen 30 vuotta kun Heureka avasi ovensa nykyisessä paikassa.

Koivu lupaa juhlavuodelle useita tapahtumia. Ajankohtaisin on uuden näyttelyn lisäksi ystävänpäivänä pidettävä Aikuisten ilta.

Tiesitkö tämän?

Näyttelyn pääosassa ovat isokokoiset dinosaurukset. Sauropodit olivat suurimpia eläimiä, joita maan pinnalla on koskaan kävellyt.

Näyttelyssä tutustutaan dinosaurusten evoluutioon. Ensimmäiset dinosaurukset elivät triaskaudella eli noin 240 miljoonaa vuotta sitten.

Dinosaurusten valtakausi loppui 66 miljoonaa vuotta sitten, kun asteroidi iskeytyi maahan ja törmäystä seurasi useita vuosia kestänyt pimeä talvi. Kylmyys ja pimeys tappoivat metsät ja niistä riippuvaiset eläimet.

Yksi dinosaurusryhmä selvisi: kaikki nykyiset linnut polveutuvat pienestä määrästä dinosauruslajeja, jotka sinnittelivät katastrofin yli.

Jättimäiset dinosaurukset -näyttely on nähtävillä Tiedekeskus Heurekassa (Tiedekuja 1) 15. maaliskuuta 2020 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uutta tietoa dinosaurusten kuninkaasta20.7.2017 12.48
Häkellyttävä löytö: Muinainen sota Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa tappoi jopa 9,5 miljoona miestä 5000-7000 vuotta sitten – naiset erityisasemassa3.6.2018 04.00
Vammainen lapsi ei päässyt Heurekaan maksutta – HS: Tiedekeskus muutti käytäntöään10.3.2018 11.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat