Suomen Euroviisukappaleen plagiointiepäily: Näin Darude aikoo varmistaa ettei tämä pääse enää toistumaan

Darude ja Sebastian Rejman edustavat Suomea Tel Avin Euroviisuissa. Darude sanoo, että Release Me -kappaleesta on tullut hyvää palautetta myös Suomen ulkopuolelta.

Anton Sucksdorff / Yle

Euroviisuissa Suomea edustavan Daruden ensimmäinen UMK-kappale Release Me sai välittömästi raivoisaa huomiota osakseen. Muun muassa euroviisufanit ovat syyttäneet Darudea kertosäkeen plagioinnista, koska se muistuttaa ruotsalaisen Idols-kilpailija Agnes Carlssonin saman nimistä Release Me -kappaletta vuodelta 2008.

Kappaleiden yhtäläisyydet tulivat Daruden eli Ville Virtasen tietoon aamun Radio Suomipop -lähetyksessä.

–  Säikähdin, miten voi olla näin. Kappaleissa oli inhottava sattuma: kaksi samaa sanaa samantapaisesti laulettuna, Virtanen kommentoi  Iltamakasiinin sisarlehti Helsingin Uutisille.

Myöhemmin päivällä Virtanen vertaili kappaleita tietokoneella yhdessä muiden musiikkialan ammattilaisten kanssa.

–  Hetken haukoin siinä henkeä ja olo rauhoittui, kun ymmärsin ettei ole tullut syyllistyttyä mihinkään. Kappaleiden harmoniset jutut, kuten soinnut ja melodiat ovat erilaisia. Plagiaattimahdollisuutta ei ole.

Virtanen sanoo olevansa tarkka, jos joku vähänkään vihjaa, että julkaisua odottava kappale kuulostaisi tutulta.

–  Käännän silloin kaikki kivet. Jälkiviisaana voi sanoa, että Release Me:n kohdalla minun olisi kannattanut käydä etsimässä Spotifystä ja Googlesta saman nimisiä biisejä. Täytyy tehdä nyt niin kahden seuraavan biisin kohdalla.

Jos kiusallisia yhtäläisyyksiä löytyisi, aikaa ei Virtasen mukaan kappaleiden muuttamiseen käytännössä olisi. Seuraavat UMK-biisit julkaistaan 15. ja 22. helmikuuta.

Suomipopin haastattelussa Virtanen epäili, että biisin Yhdysvalloissa asuvat biisintekijät ovat tuskin koskaan kuulleet Agnesin Release Me -kappaletta. Molempien Release Me -kappaleiden taustoilta löytyy kuitenkin samoja nimiä.

Darude on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhdessä Jaakko Mannisen ja Americal Idolista tunnetuksi tulleen Brandyn Burnetten kanssa.

Agnesin Release Me -kappaleen yksi tekijöistä on taas yhdysvaltalainen ja pitkään Ruotsissa asunut Sharon Vaughn. Levy-yhtiö BMG:n vuonna 2014 julkaisemasta tiedotteesta selviää, että Sharon Vaughn on tehnyt kappaleita aiemmin juuri Burnettelle.

Virtanen sanoo, ettei hän tiedä, kuinka paljon Burnette ja Vaughn ovat tehneet yhteistyötä. Hän kertoi, ettei ole tavannut Burnetten kanssa henkilökohtaisesti.

Lisää aiheesta

Onko tässä Daruden ensimmäinen haastattelu? 19-vuotta vanhassa jutussa Euroviisuedustaja oli julkaisemassa biisin, jonka piti olla parempi kuin Sandstorm1.2.2019 22.45
Kuka on Daruden kanssa Euroviisulavalle nouseva Sebastian Rejman? – Nämä asiat miehestä kannattaa tietää30.1.2019 22.00
Raha jatkaa Daruden kassaan kilisemistä – Sandstorm teki jälleen uuden ennätyksen12.9.2018 22.30

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Uusimmat

Luetuimmat