Puheenaihe

Kivessyöpä yleistynyt räjähdysmäisesti – näin tarkastat ovatko omat kiveksesi terveet

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun. Kampanja on suunnattu erityisesti 15-35-vuotiaille.  Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se löydetään varhain.

Kuvakaappaus Syöpäjärjestöjen videolta.

Syöpäjärjestöt on julkaissut Katsasta kassis -videon, jossa 15–35-vuotiaille annetaan ohjeita kivesten omatarkkailuun. Videon tarkoituksena on poistaa nuorilta miehiltä pelkoja, joita heillä saattaa liittyä oman kehon tarkkailuun, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Aikaisessa vaiheessa löytyneen kivessyövän ennuste on hyvä.

– Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Uusia tapauksia vuonna 1980 oli 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163.

– Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Tavallisin syy hakeutua lääkäriin on potilaan tai partnerin havaitsema toispuoleinen kiveksen oireeton suurentuminen tai kyhmy. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta. Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos tuntee kiveksissä jotain poikkeavaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huolestuttava syöpähavainto sipseistä Suomessa – 9 tapausta, viranomaiset vaitonaisia9.2.2019 04.45
Janni Hussi ilmaisi halunsa räplätä kiveksiä ja Duudsonien Jarppi tarjosi Possessa naiselle kokemuksen – "Onpas ne kovat ja karvaiset"13.10.2018 14.49
Näin vältät peniksen ikääntymisen aiheuttamat kiusalliset vaivat – "kivespussi voi osua vessanpöntölle istuessa veteen"20.1.2017 21.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat