Ruoka

Gluteenitonta, suklaista tai suolaista – nämä helpot herkut ehtii tehdä nopeastikin

Näillä herkuilla hemmottelet kylään piipahtavaa ystävää.

Reilussa tunnissa ehdit tehdä maukkaat gluteenittomat kuppikakut ystävälle tuliaisiksi.

Marko Puumalainen

Ystävän tapaaminen tarjoaa aina hyvän syyn herkutteluun.Jos olet menossa kylään ystävän luo, ehdit reilussa tunnissa tehdä maukkaat gluteenittomat kuppikakut.

Kuppikakkujen pohja valmistuu kattilassa ilman turhaa vatkaamista, ja kuorrutteeseenkin tarvitsee vain muutaman ainesosan.

Gluteenittomien kuppikakkujen pohjaan tulee mantelijauhoa, joka antaa niille täyteläisen ja pehmeän maun.

Sitruuna-mascarponekuorrute raikastaa kokonaisuuden.
 

Leipomisesta ei kannata tehdä turhan työlästä, jotta aikaa jää ystävän kanssa jutusteluunkin. Valmiista croissant-taikinasta saa helposti tehtyä herkulliset suklaakierteet, joita syödessä voi hetken kuvitella istuvansa kahvilassa Pariisissa.

Yltäkylläisen herkutteluhetken täydentää kaakao, johon on sulatettu mukaan suklaata. Halutessaan kaakaota voi maustaa esimerkiksi chilillä, kanelilla tai kardemummalla.
 

Flammkuchen eli liekkipiiras on Saksan lahja pitsanystäville. Se on myös kiireisen kokin kaveri, sillä flammkuchenin ohutta pohjaa ei tarvitse kohottaa lainkaan.

Säännöt ovat yhtä vapaat kuin pitsassa – rapean pohjan päälle levitetään ranskankermakastike, ja tämän jälkeen mielikuvitus saa laukata vapaasti.

Tarjoile liekkipiirasta vaikkapa iltapalaksi kylään piipahtavalle kaverille. Flammkuchenin seurana voi tarjoilla esimerkiksi vihersalaattia.
 

Gluteenittomat manteli-sitruskuppikakut

9 kappaletta

Taikina:

  • 100 g voita
  • 1,5 dl ruokokidesokeria
  • 1,5 dl mantelijauhoa
  • 1,5 dl vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl psylliumia
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 3 kananmunaa
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna

Päälle:

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 200 g mascarponea
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria

1. Sulata kattilassa voi. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon ruokokidesokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut voihin.

2. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita ja kananmunia. Lisää joukkoon appelsiininkuoriraaste.

3. Lusikoi taikina isoihin muffinssivuokiin ja paista 180 asteessa 15-20 minuuttia.

4. Jätä pohjat jäähtymään. Jos haluat valmista nopeasti, vie pohjat peiteltyinä jäähtymään ulos. Valmista kuorrute pohjien jäähtyessä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa, kunnes seos on jämäkkää vaahtoa. Lisää joukkoon sitruunankuori, vaniljasokeri ja sokeri.

5. Pursota kuppikakkupohjien päälle kuorrutetta ja tarjoile.
 

Appelsiiniset suklaakierteet

8 kappaletta

  • 1 pkt (240 g) valmista croissant-taikinaa
  • 40 g voita
  • 0,25 dl sokeria
  • 1 pss (6 g) kuivattua tai 2 tl tuoretta appelsiininkuoriraastetta
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 40 g tummaa suklaata rouhittuna
  • 1 kananmuna
  • 1 dl mantelilastuja
  • 0,5 dl tomusokeria

1. Avaa croissant-taikina rullalta ja jaa kolmeen suorakaiteen muotoiseen osioon (kaksi croissant-kolmiota rinnakkain). Nipistä keskelle jäävä katkoviivareuna umpeen.

2. Valmista täyte kulhossa yhdistämällä voi, sokeri, appelsiininkuoriraaste, vehnäjauhot ja tummasuklaarouhe.

3. Laita yksi suorakaiteen muotoisista levyistä jauhotetulle alustalle. Levitä päälle puolet täytteestä. Laita päälle toinen taikinalevy, lisää loput täytteestä ja laita lopuksi päällimmäiseksi viimeinen taikinalevy.

4. Leikkaa kolmikerroksinen levy kahdeksaan samankokoiseen, suorakaiteen muotoiseen osaan. Kierrä jokainen suikale kierteeksi.

5. Laita kierteet leivinpaperille ja voitele kananmunalla. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.

6. Viimeistele jäähtyneet kierteet ripottelemalla päälle tomusokeria.
 

Suklainen kaakao

4–5 annosta

  • 150 g tummaa suklaata
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 l punaista maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 0,5 dl sokeria

1. Rouhi suklaa isoon kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa yhteen kaakao ja sokeri.

2. Kiehauta vesi ja lisää maitoa vähän kerrallaan, kunnes se on höyryävää.

3. Kaada höyryävä maito suklaarouheen päälle ja kaada takaisin kattilaan, kun suklaa on sulanut. Lisää joukkoon kaakaojauhe-sokeriseos ja kuumenna.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Kaada kaakao mukeihin ja pursota päälle kermavaahtoa.
 

Flammkuchen eli liekkipiiras

2 piirasta

Pohja:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 kananmunankeltuainen

Päälle:

  • 1 prk (200 g) ranskankermaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 2 punasipulia
  • 2 päärynää
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 rkl öljyä
  • rucolaa
  • tilliä

1. Valmista pohja. Sekoita vehnäjauhot ja suola. Sekoita toisessa astiassa vesi, öljy ja keltuainen. Yhdistä nesteet jauhoihin ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kauli leivinpapereiden päälle kaksi ohutta pohjaa.

Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja, jos taikina meinaa takertua kaulimeen.

2. Valmista kastike sekoittamalla ranskankerman joukkoon suola ja mustapippuri.

3. Suikaloi punasipuli ja viipaloi päärynä.

4. Levitä pohjien päälle ensin ranskankermakastike ja lisää sitten punasipulisuikaleet, päärynäviipaleet ja öljy. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

5. Lisää kuumien piiraiden päälle kylmäsavulohisiivuja, rucolaa ja tilliä. Tarjoile heti.

Teksti: Anna Sievälä, kuvat: Marko Puumalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Herkkuleivontakin on nyt hyvinvointia – Tässä kolme trendireseptiä kotikokkien käyttöön11.4.2018 11.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Uusimmat

Luetuimmat