Puheenaihe

Karannut mehiläsiparvi hyökkäsi suomalaisen Outin savupiippuun – löysi yllättäen unelmiensa ammatin

Mehiläistenhoito

Keravan Opsiton Mehiläiskurssilla opitaan monenlaista tietoa ja taitoja mehiläisten hoidosta. Arkistokuva.

KERAVA | Kolme viikkoa sitten alkanut Mehiläistenhoito ja hunajan tuotantokurssin opettaja Outi Koskinen opettaa mehiläisten saloista jo neljättä kertaa Keravan Opistolla.

Koskinen on tarhannut mehiläisiä jo toistakymmentä vuotta. Tie tarhaajaksi kävi vahingossa kun naapurusto karannut mehiläisparvi valtasi Koskisen kotitilan saunan piipun. Tarhaamispäätöstä tuki kotitilalle edellisvuotena istutetut vadelmapensaat, jotka tarvitsivat kiperästi pölyttäjiä.

– Ihan sama minkä eläimen ottaa, siitä on huolehdittava. Ja mehiläisten suhteen voi aiheuttaa muille mehiläistarhaajille vahinkoa, jos ei hoida omaa osuuttaan. Kysy itseltäsi oletko valmis hakemaan mehiläisparvesi naapurin savupiipusta, muistuttaa Koskinen ennen tarhauspäätöstä.

Koskinen suorittaa mehiläisammattitarhaajan tutkintoa, ja toukokuussa kurssilaiset vierailevat Koskisen mehiläistarhassa Turengissa.

– Pesille ei voi mennä joka kelillä vaan ilmoja pitää tarkkailla, milloin se on mehiläiselle parasta, sanoo Koskinen.

Mehiläistenhoito vaatii sitoutumista, vie aikaa sekä aluksi myös rahaa.

Rahaa kuluu esimerkiksi mehiläishaalarin, mehiläisten, hoitokalusteiden ja linkousvälineiden hankkimiseen. Muutaman vuoden päästä sijoitukset voi saada takaisin hunajan myyntitulona.

Kurssille osallistuvat kertoivat, että huoli luonnosta ja mehiläisten vähyydestä pölyttäjinä motivoi osallistumista.

Toinen tyypillinen syy kurssille osallistumiseen oli maaseudulle muuttaminen ja vapaa-ajan lisääntyminen esimerkiksi eläkeiän koittaessa. Lisäksi mukana on sellaisia, joiden vanhemmat olivat tarhanneet mehiläisiä tai olleet hunajan superkuluttajia.

Kurssilla käydään läpi muun muassa mehiläisyhdyskunnan toimintaa, tarhauspaikkoja, mehiläistarhaajan vuosikelloa, hoitoon tarvittavia varusteita ja lainsäädäntöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat