Puheenaihe

Etelän hiihtolomaviikkoon mahtuu vaihtelevaa säätä – Meteorologi: "Tällaisen keväisen henkäyksen jälkeen tuntuu hyiseltä..."

Tiistaista on tulossa lämmin päivä, ja kylmää on luvassa erityisesti torstaille ja perjantaille.

Kuvituskuva.

Anton Soinne

Etelä-Suomen hiihtolomaviikkoa vietetään niin suojasäässä ja vesisateessa kuin purevassa pakkasessakin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

– Jos viikon säätä yhdellä sanalla kuvaa, se sana on "vaihteleva", Tuovinen kertoo.

Maan etelä- ja keskiosassa viikko on suhteellisen kuiva. Sateet painottuvat pohjoiseen ja tulevat pääosin lumena.

– Lämpötiloissa nähdään ääripäitä, Tuovinen sanoo.

Voidaan puhua ihan kunnon sateestakin, ei pelkästä tihkusta.

Sunnuntain ja maanantain välinen yö on kylmä ja selkeä koko maassa ja lämpötila vaihtelee etelän noin –7:n ja pohjoisen –20 asteen välillä.

Sää lauhtuu maanantaita kohti, ja maanantaina päivällä etelässä päästään suojan puolelle. Maanantai-iltaa kohti etelässä voi tulla heikkoja tihkusateita.

Pohjoisessa lämpötila lauhtuu maanantaina pikkupakkaselle. Lapin eteläosiin voi paikoin tulla jopa 10 senttimetriä lunta.

Tiistaina myös idässä lauhtuu, ja tiistaista onkin tulossa lähipäivien lämpimin päivä.

– Etelä- ja lounaisrannikolla on tiistaina pilvistä ja lämpötila voi nousta 4 asteeseen. Voidaan puhua ihan kunnon sateestakin, ei pelkästä tihkusta, sanoo Tuovinen.

Tiistaina selvin lämpötilaero on luvassa Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin välille. Oulun korkeudelle on luvassa nollakeliä, mutta Lapin puolella ollaan reilusti pakkasella, jopa –15 asteessa.

Pipot ja kaulaliinat kannattaa kaivaa esille.

Tuovisen mukaan keskiviikkoa kohden mentäessä ilmavirtaus alkaa maan pohjoisosasta alkaen kääntyä pohjoisen puolelle.

– Koko maahan virtaa kylmää ja viimeistään illalla mennään etelässäkin pakkaselle. Keskiviikkoillasta lauantain puolelle on selkeää suuressa osassa maata ja tuuli käy pohjoisen kantilta.

Torstaina ja perjantaina päivällä etelässä on yleisesti –5 astetta ja pohjoisessa kylmempää kuin –10 astetta. Yölämpötilat voivat etelässä tippua –10 asteen kylmemmälle puolelle ja pohjoisessa jopa –25:een.

– Pipot ja kaulaliinat kannattaa kaivaa esille. Tällaisen keväisen henkäyksen jälkeen tuntuu hyiseltä, sillä tuultakin on mukana, Tuovinen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat