Puheenaihe

Yhdysvaltalaisnäyttelijä kuuli kuinka Suomessa kohdellaan näyttelijöitä vielä vuonna 2019 ja tyrmistyi – "Ihan käsittämätön tilanne"

Toni Tervo

Näyttelijä Joonas Saartamo on jo pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että hänen ammattikuntansa pitäisi avata suutaan enemmän.

Näyttelijä on vahvasti viimeiset vuodet ollut mukana keskustelussa tekijänoikeusasioista, työehtosopimuksen puuttumisesta ja ollut huolissaan näyttelijöiden asemassa suomalaisissa tuotannoissa.

– Suomessa näyttelijä on työryhmässä huonoimmassa asemassa. Hän on ainoa, jolla ei ole työehtosopimusta. Se on vuonna 2019 ihan käsittämätön tilanne. Ja sitten kun katsotaan viereen Ruotsiin ja Tanskaan ja siellä on näyttelijöiden tilanne tosi hyvä, niin onhan se noloa.

– Mielestäni mahdollisimman monen meikäläisen pitäisi nyt avata suunsa tai tilanne ei tule muuttumaan.

Tilanne konkretisoitui taannoin Saartamon näytellessä kansainvälisessä tuotannossa, jossa hän kertoi tilanteesta yhdysvaltalaiselle kollegalleen.

– Kerroin hänelle, että miten Suomessa näyttelijät joutuvat taistelemaan tekijänoikeuksistaan yhä tänä päivänä todella kovaa. Hän meni ihan hämilleen ja totesi, että Yhdysvalloissa tekijänoikeuksien hoitaminen sisältyy liiton toimenkuvaan automaattisesti. Meillä näin ei ole.

Työelämäaktivismin ohella Saartamolle on viime vuosina riittänyt mukavasti töitä. Yksi niistä on ollut toisen kauden saava Aallonmurtaja, jossa mies uusii ykköskauden roolihahmonsa Tumen roolin.

– Oli tosi siistiä lukea käsikirjoitusta ja huomata, että hahmoni saa lisää vastuuta. Silti hän ei kuitenkaan luovuta rakkauttaan vaan pitäytyy siinä ja näkee mahdollisuuden jopa perheeseen.

– Tietynlainen sählääjähän Tume on. Siinä on jotain sympaattista, vaikka hänen tekojaan ei voikaan hyväksyä.

Sen lisäksi hänet nähdään Linnanmäen Peacock-teatterin Sketsijengissä.

.– Sketsijengi on tarjonnut todella hyvää vaihtelua. Tässä on kuitenkin ollut Tuntematonta sotilasta ja Seitsemää Veljestä, joten on kiva saada tehdä jotain kepeääkin.

Tällä hetkellä hän myös odottelee, että eräs ulkomailla kuvattu elokuva saisi viimeinkin ensi-iltansa.

– Elokuvan pitäisi tulla tämän vuoden puolella, mutta noista kansainvälisistä tuotannoista ei aina tiedä. Tässä jännitetään, että tuleeko kutsua kevääksi jollekin promokiertueelle, mies hymyilee.

– Toivon että kansainvälinen tuotanto poikii lisää mielenkiintoisia projekteja. Loppujen lopuksi ihan sama missä maassa ne ovat. Uusia kieliä olisi kyllä siisti oppia lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tiesitkö? Näyttelijälegenda Kari Hietalahdella yllättävä sivutyö – "Kysyin onnistuuko ja he sanoivat kyllä"9.11.2018 04.15
Suomalaisen näyttelijäpariskunnan jättiyllätys – vauva syntyy kesällä7.2.2019 04.15
Synkkä viikonloppu Suomessa – Matti Nykäsen lisäksi myös rakastettu suomalaisnäyttelijä menehtyi4.2.2019 23.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat