Viihde

Muistatko Lidl-mainoksesta tutun Lidl-miehen? Nyt hänet voi nähdä uusissa ympyröissä

Jani Karvinen esittää vilpillistä taidekauppiasta Tampereen Komediateatterissa.

Marjo Rämö

Suomalaisittain mittava taideväärennösten rikosvyyhti päätyy näyttämölle Tampereella. Kyse on rikoksista, joita on puitu viime vuosina niin oikeudessa kuin julkisuudessakin.

Taideväärennöksiin liittynyt kaupankäynti kietoutui forssalaisen taidekauppiaan Jouni Rannan ympärille. Hän myi väärennettyä taidetta vuosien ajan. Yksi väärennöksiä tehtailleista henkilöistä oli Lempäälässä asuva Veli Seppä.

Miehet jäivät sittemmin kiinni; taidekauppias sai tuomion vuonna 2005 ja väärentäjä vuonna 2017.

Vuonna 2017 ilmestyi tunnustuksellinen muistelmateos Vilpitön mieli, jossa Jouni Ranta kävi läpi taideväärennösten kauppaan pesiytynyttä leväperäisyyttä ja omaa toimintaansa. Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia oli hädin tuskin saanut Rannan ja Marko Erolan kirjoittaman kirjan luettua, kun hän oli jo sopinut näytelmän oikeudet Komediateatterille.

Eikä siinä kaikki. Raipia osti Veli Sepältä taideväärennöksiä könttäsummalla, jota hän ei suostu paljastamaan. Teosten joukossa on jäljitelmiä muun muassa Eero Järnefeltiltä ja Helene Schjerfbeckiltä.

– Jokaisessa taulussa on Veli Sepän nimi joko edessä tai takana, Raipia huomauttaa.

Teokset ovat kesän ja syksyn ajan esillä Tampereen Komediateatterin yleisötiloissa, ja niitä voi käydä katsomassa vapaasti. Teokset tulevat osaksi näytelmää sitten, kun ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta.

Taidenäyttely kulkee nimellä Aito näyttely väärennetystä taiteesta. Maalauksiin on liitetty sekä Jouni Rannan että Veli Sepän kommentit.

– Kommentit ovat kerta kaikkiaan mainioita, ne kannattaa lukea, Raipia vinkkaa.

Tässä yksi Jouni Rannan kommentti työstä, jonka Veli Seppä on tehnyt Helene Schjefbeckin Vihreä asetelma -nimisen teoksen mukaan. ”Yli 500 000 euron myyntiarvo Lontoossa Sothebylla. Aika himmeellä Veli laittanut ton ”kopio” tonne vasemmalle ylös. Sais helposti pois. Silloin miljoona euroa olis mahdollinen. Öljyväri kuivuu vuoden, mutta guassi kuivuu kotimatkalla, saa heti myyntiin”.

Komediallisen veijaritarinan näyttelijöinä on nimekäs kolmikko: taidekauppiasta esittää Suomen Kansallisteatterin näyttelijä ja Lidl-mainoksistakin tuttu Jani Karvinen ja väärentäjää Ola Tuominen. Naisroolit hoitaa TTT:n Petra Karjalainen.

Tamperelaissyntyinen Jani Karvinen on työskennellyt Kansallisteatterille 19 vuotta, joista viimeiset yhdeksän vuotta vakikaartiin kiinnitettynä. Hänellä alkaa ensi syksynä virkavapaa, jonka aikana voi kokeilla kaikkea erilaista, muun muassa taidekauppiaan roolia Tampereella.

Vaan mitä komediallista vilpillisen taidekauppiaan roolissa sitten on, Jani Karvinen?

– Hauskuus tulee siitä, miten äärimmäisen tosissaan kauppaa on tehty. Joskus sekin on komediallista, kun ihmiset uskovat johonkin niin vilpittömästi, Karvinen tiivistää näytelmän viehätyksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat