Puheenaihe

Jenni ja Mikko rakensivat 185 neliön upean hirsiunelman 17 kilometrin päähän Helsingin keskustasta – seinänkokoisista ikkunoista avautuu huima maisema

Valoa tulvii suurista ikkunoista. Hermanni nauttii auringosta.

Sini Pennanen

Ylästön omakotitaloalueella Vantaalla ajellessa silmä hakeutuu ylös kalliolle, metsän laitaan. Upea hirsitalo suurine ikkunoineen kutsuu luokseen.

Perhe muutti uuteen Honkatalojen suunnittelemaan hirsitaloon kesäkuussa. Muuttomatka oli lyhyt, sillä he asuivat aiemminkin Ylästössä.

Uudessa 185 neliön talossa asuu kaksi aikuista, 5-vuotias lapsi ja koira. Joka toinen viikko kokoonpanoon saapuu myös teini, jolla on talossa oma huoneensa.

– Meille oli alusta asti selvää, että jäämme asumaan Ylästöön. Täällä on luonto ja palvelut lähellä. Myös lentokentän läheisyys on meille tärkeää, sillä mieheni matkustaa työn vuoksi jonkin verran, perheen äiti Jenni kertoo.

Cubeksi ristitty talo on kuution muotoinen. Se asetti tiettyjä haasteita suunnitteluvaiheeseen, esimerkiksi huonejakojen osalta.

Koska talo sijaitsee lentomelualueella, jouduttiin rakenteisiin tekemään lisävahvistuksia, vaikka hirsi itsessään on hyvin ääntä eristävä ja vankka rakennusmateriaali. Myös ovet ja ikkunat on desibelivahvistettu.

 – Totta kai lentomelualueelle rakentamisessa oli omat haasteensa, mutta onneksi nykyään on saatavilla rakennusmateriaaleja joissa on huomioitu meluasiat. Taloomme eivät kuulu äänet juuri lainkaan ja ikkunoista voi katsella taivasta ja metsää, Jenni sanoo.

– Hirsi on rakennusmateriaalina hengittävä ja ekologinen. Halusimme panostaa näihin asioihin, mutta tehdä samalla kodistamme modernin ja toimivan, hän perustelee.

Perhe kertoo, että sisustus on hyvin pelkistetty ja skandinaavinen.

Helsingin keskustan on Ylästöstä matkaa reilut 17 kilometriä. Se taittuu autolla vajaassa 30 minuutissa.

Koko seinän kokoisista ikkunoista voi katsella aitiopaikalta nousevia ja laskevia lentokoneita sekä huikeita auringonlaskuja.

– Taivas, joka avautuu suurista ikkunoista on kuin taulu, joka vaihtaa väriään säiden mukaan, Jenni kertoo.

Luonnonläheinen sijainti on otettu huomioon asumisessa monin tavoin.

– Talomme sijainti on poikkeuksellinen. Toisella puolella taloa on metsä. Jopa mustikat ja puolukat kasvavat ulko-oven vierestä.

Aurinko paistaa kalliolla sijaitsevaan taloon koko päivän, joten se tuo avaraan tilaan myös lämpöä.

Makuuhuoneen ikkunasta avautuu metsä.

– On ihana herätä metsän vihreyteen. Myös autotallin varalle on suunnitteilla metsäisiä elementtejä. Autotallin katolle on suunniteltu kunttakatto, jota ei ole vielä toteutettu. Kaipa siinä voisi vaikka perunoitakin kasvattaa.

Myös talotekniikassa on mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi langaton valaisinjärjestelmä, jota voidaan ohjata kännykällä. Ulko-ovessa on älylukko.

Keittiössä liesituuletinta ei ole erikseen, vaan se on osa lieden ominaisuuksia. Ulkovarasto sijaitsee rinteessä, ja se on kaksikerroksinen – harvinainen ratkaisu sekin.

Perhe kiittelee Ylästön alueen monipuolisuutta ja rauhaa.

Rivi- ja pientalovaltaisella alueella on omat koulut sekä yksi lähikauppa – ja Tammiston ostosmahdollisuudet sekä kauppakeskus Jumbo ovat niin ikään lähellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

MTV: Suomalaisinsinööri Jorma rakensi nerokkaan tee se itse -tuulettimen helteiden varalle – "Se on absoluuttisen yksinkertaista2.8.2018 04.15
Upouusi kaksio maksaa Tallinnassa alle 100 000 euroa – ja ero suomalaiseen kotiin näkyy heti 4.3.2019 04.55
Taloyhtiö teki 7. kerroksen 6. kerroksen päälle Suomessa – hintaa piti laskea "joitakin kymmeniä tuhansia euroja"24.2.2019 05.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat