Puheenaihe

Suomalainen alastonmalli Varpu kertoo työstään piirustusmallina – "Tämä on kivaa ja leppoista hommaa"

15 vuotta alastonmalllina poseerannutta Varpu Ruskotaivalta ei häiritse lainkaan huomion keskipisteenä oleminen.

Paivi Tuovinen

Varpu Ruskotaival asettuu viltin päälle pitkälleen ja nostaa toisen jalkansa tuolin päälle. Vieressä hehkuu sähkölämmitin, joka pitää alastoman kehon lämpimänä. Kymmenkunta silmäparia tarkkailee hänen ääriviivojaan, jotka ovat saaneet lisäkurvikkuutta kuudennesta raskauskuukaudesta.

Lyijykynät rapisevat, kun naisen muotoja hakevia viivoja alkaa syntyä papereille. Piirtäjien ilmeet ovat keskittyneitä, sillä aikaa on vähän, seitsemän minuuttia.

Ruskotaipaleen kännykkä kilahtaa: on aika vaihtaa asentoa ja aloittaa uusi työ.

Taiteilijatalo Gjutarsissa on käynnissä jokaviikkoinen croquis-piirustusilta.

Croquis-piirrokset ovat nopeita, luonnosmaisia piirustuksia mallista. Piirtäjät hahmottelevat mallin yhtä asentoa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen malli vaihtaa asentoa ja uusi piirustus alkaa.

Ruskotaipaleen raukealta vaikuttava pötköttely tuo ajatuksen, että malli on piirtäjien tarkan katseen staattinen kohde. Iltojen vakipiirtäjä Jukka Syvänoja korjaa olettamusta:

– Malli on koko homman kapellimestari, joka ohjaa meitä vaihtaessaan tempoa ja asentoa.

Croquis-piirtämisessä ei ole tarkoitus yrittää jäljentää mallin ulkonäköä, vaan keskittyä yksityiskohtien sijaan olennaiseen. Lyhyessä ajassa piirtämisessä on etuna se, että malli voi ottaa tavallisesta poikkeavia asentoja, koska asennossa ei tarvitse pysyä pitkään.

Piirtäjien mielestä Ruskotaival on hyvä malli. Hän osaa tarjoilla itsestään erilaisia näkymiä eri tasoissa, jolloin piirtäjä joutuu pohtimaan esimerkiksi sitä, miten häntä kohti ojennettu käsi asettuu paperille.

– Välillä tuntuu, että mallin ääriviivoja on vaikea löytää. Tutun mallin kanssa on aina helpompi aloittaa, sanoo Anu Eskelin.

– Jokainen malli on piirtäjälle erilainen –  jokaisella on oma energiansa. Joku on sähäkämpi, joku rennompi. On hyvä, jos mallilla on muotoja, piirtäjät kommentoivat.

Mallin raskaus ja muuttuva ulkonäkö ei vaikuta piirtämiseen, vaikka tutun mallin muodonmuutosta onkin mielenkiintoista seurata.

Ruskotaival epäilee kasvavan vatsansa vaikuttavan siihen, millaisissa asennoissa jaksaa poseerata.

– Sun pitäisi ottaa tuplapalkka, kun teitä on kaksi, Syvänoja ehdottaa.

Kahvitauolla illan kapellimestarille välitetään syöttötuolia ja imetystyynyä.

Ruskotaival kertoo päätyneensä alastonmalliksi lukion jälkeisenä välivuotena lehti-ilmoituksen kautta noin 15 vuotta sitten.

– Tämä on kivaa ja leppoista hommaa, ja tätä voi tehdä opintojen ohella ja sivutyönä, hän kertoo.

Vantaan croquis-piirtäjien lisäksi hän poseeraa Espoon Art -yhdistyksen piirustusilloissa, Kuvataideakatemiassa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa.

Eikö piirtäjien tarkastelun keskellä oleminen ole yhtään häiritsevää?

– Ei ole, Ruskotaival naurahtaa kysymykselle ja kääntää kehonsa uuteen asentoon.

Taiteilijaseuran croquis- illat:

Taiteilijatalo Gjutarsissa (Vanha Kuninkaalantie 6): pe 8.3.

To 14.3. (Galleria K, Asematie 7)

To 28.3. (Galleria K, Asematie 7)

Pe 5.4.

To 11.4.

To 18.4. (Kiirastorstai. Pidetään, jos osallistujia riittää.)

To 25.4.

Pe 8.5.

Tilaisuudet pidetään aina kello 17.30–19.30.

Piirustuskerta maksaa taiteilijaseuran jäseniltä 5 euroa ja muilta 7 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalainen Pilvi riisui vaatteensa taputtavan yleisön edessä ja siitä alkoi uusi elämä – "riisuminen on mahtavaa"22.2.2019 03.50
Lähihoitaja Milja, 21, riisui vaatteensa yleisön edessä ja tunne vei mukanaan – nyt hän haluaa mullistaa suomalaisen aikuisviihdemaailman23.4.2018 04.45
Huippumallivaimo Vilma Bergenheimin muutos järkytti ex-jääkiekkoilija Sean Bergenheimia – "Mitä sun kropalle on tapahtunut?"24.1.2019 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat