Puheenaihe

Kohuttu Michael Jackson -näyttely saapuu Suomeen – kansainvälinen lehdistö kiinnostui Suomen ratkaisusta

David LaChapellen An Illuminating Path vuodelta 1998.

David LaChapelle

Michael Jackson -näyttely on Espoon modernin taiteen museo Emman tämän vuoden päänäyttely Leaving Neverland -dokumentin aiheuttamasta kohusta huolimatta. Emma ei vetäydy näyttelystä, vaikka tuore dokumentti on nostanut pop-ikoniin kohdistuvat pedofiliaväitteet jälleen kohuotsikoihin.

– Tulemme tekemään näyttelyn. Asetelma ei ole muuttunut. Haluan korostaa, että kyseessä ei ole Michael Jacksonin biografinen tribuuttinäyttely, vaan 40 taiteilijan näkemys tästä pop-kulttuurin ikonista ja ilmiöistä häneen liittyen, perustelee Emman museonjohtaja Pilvi Kalhama.

Myös kansainvälisestä lehdistöstä on viime aikoina soiteltu Espooseen ja kysytty Jackson-näyttelyn kohtalosta.

Emme pyri pönkittämään Michael Jacksonin hahmoa."

Jacksoniin liittyvää ristiriitaisuutta pohdittiin jo ennen kalliin näyttelyn hankkimista.

Tekeillä ollut kriittinen dokumentti ei kuitenkaan ollut tiedossa päätöstä tehtäessä.

– Tuomitsemme pedofilian, mutta emme ota kantaa edesmenneen henkilön syyllisyyteen tai syyttömyyteen, Kalhama sanoo.

Michael Jacksonin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta.

Kalhaman mukaan näyttely nostaa esiin myös pop-ikonin herättämiä ristiriitaisia tulkintoja: esimerkiksi Jordan Wolfsonin videoteoksen voidaan katsoa sisältävän hienovaraisia viittauksia Jacksoniin kohdistuviin pedofiliasyytteisiin.

Espoon näyttelyssä halutaan valtavat mittasuhteet saaneen fanikulttuurin lisäksi nostaa esiin myös esimerkiksi Jacksonin voimaannuttava vaikutus afroamerikkalaiselle identiteetille.

– Emme pyri pönkittämään Jacksonin hahmoa emmekä nosta häntä jalustalle. Haluamme tuoda näyttelyssä esiin tasapuolisesti eri teemoja. Michael Jackson on mielenkiintoinen hahmo kaikessa ristiriitaisuudessaan, joten näyttely antaa meille tilaisuuden pohtia idolismin nurjiakin puolia.

Ennen kohua näyttely on ollut esillä Lontoossa ja Pariisissa. Ensi viikolla näyttely avautuu Bonnissa, josta se matkaa Espooseen.

Kalhaman mukaan Espoon näyttelyä on muokattu ja muokataan tänne sopivaksi. Teosvalinnat hyväksytetään kuitenkin näyttelyn tuottavalla Lontoon National Portrait Galleryllä ja Michael Jacksonin perikunnalla.

Näyttelyssä tulkintansa Michael Jacksonista ja hänen vaikutuksestaan kulttuuriimme ja ajatteluumme esittää muun muassa Andy Warhol, Grayson Perry ja Isa Gentzken.

Emman tämän vuoden kävijämäärätavoite on asetettu 135 000:een. Viime vuonna Emma veti noin 126 000 kävijää.

Kalhama ei kerro yksittäiselle näyttelyllä asetettuja kävijämäärätavoitteita eikä halua arvioida dokumenttikohun vaikutuksia Emman näyttelyn kävijämääriin.

– En osaa ennustaa, mikä tilanne on silloin, kun näyttelymme avautuu.

Kalhaman mukaan Emman kävijämäärät ovat olleet maltillisessa nousussa viime vuosina.

– Vielä viisi kuusi vuotta sitten oli tilanne, että pääsemmekö nippa nappa 100 000 kävijään.

Kalhaman mukaan maltilliseen noususuhdanteeseen ovat vaikuttaneet niin Emman näyttelyt itsessään kuin metro ja museokorttikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Michael Jackson halusi ikonisen elokuvaroolin – olisiko popin kuningas ollut uskottava näiden miesten jalanjäljissä3.10.2018 22.30
Tiedätkö millainen on tyhjän nenän oireyhtymä? Piinaava sairaus voi pilata ihmisen elämän ja huhujen mukaan vaikutti myös Michael Jacksoniin17.7.2018 05.00
Macaulay Culkin avautui suhteestaan Michael Jacksoniin24.1.2018 12.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat