Puheenaihe

Tutkimus: yli 28 000 suomalaista saa tulonsa pelkästään internet -palveluista

Kuvituskuva.

Ella Kajaste

Toiminta Internetin digitaalisilla alustoilla on ainoa tulonlähde 28 200 työikäiselle suomalaiselle, kertoo tuore tutkimus.

Alustavälitteinen työ ymmärrettiin tutkimuksessa maksua vastaan tehtyinä tehtävinä, jotka ovat löytyneet verkkosivujen tai sovellusten kautta.

Lukuihin sisältyy sekä työskentelyä kotona että sen ulkopuolella. Kodin ulkopuolella töitä saattoi tehdä esimerkiksi Foodoran, Treamerin tai Woltin kautta ja kotoa esimerkiksi Clickworkerin, Freelancerin tai Upworkin kautta.

Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia ilmoitti tehneensä toimistotyötä, lyhyitä tehtäviä tai "klikkaustyötä" vähintään kerran viikossa.

Peräti 8,2 prosenttia Internetissä tehtyyn paneelitutkimukseen vastanneista on tehnyt Internetin digitaalisten alustojen kautta työtehtäviä vähintään kerran viikossa.

Tutkimuksen tilasivat Foundation for European Progressive Studies -ajatuspaja, UNI Europa, Kalevi Sorsa -säätiö ja Palvelualojen ammattiliitto PAM, ja sen toteuttivat Hertfordshiren yliopisto Iso-Britanniasta ja Ipsos MORI.

Perinteisiä työnhakusivustoja kuten Oikotie tai Monsteri ei ole sisällytetty alustavälitteisen työn laajuudesta kertoviin lukuihin, eikä myöskään asuntojen vuokraamista esimerkiksi Airbnb:n kautta tai nettikirpputorien käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat