Puheenaihe

Rakennusten purku Vantaalla ajoi yrittäjät ahtaalle – "Pienet yritykset tapetaan"

TILAT Tikkurilassa kilpaillaan hyvistä ja kohtuuhintaisista liikepaikoista.

Yrittäjä Milla Joska löysi toimitilat kampaamolleen ja kauneusstudiolleen pitkällisen ja piinallisen etsinnän jälkeen.

Armi Suojanen

Vantaalla ja varsinkin Tikkurilassa on viime vuosina purettu kiihtyvään tahtiin vanhoja rakennuksia, jolloin myös lukuisia liiketiloja on poistunut käytöstä.

Korvaavien tilojen etsiminen ei ole yrittäjille helppoa, sillä jos löytää sopivan tilan, siitä voi joutua kilpailemaan monen muuan kanssa tai sen vuokra voi olla liian korkea. Tai siihen pitää tehdä niin kalliit muutostyöt, ettei se ole taloudellisesti kannattavaa. Uusi tila voi myös sijaita epäedullisessa paikassa.

Yksi monista tilojen etsijoistä on kauneusalan yrittäjä Milla Joska. Hän kävi läpi yrittäjän kiirastulen etsiessään uusia tiloja Tikkurilasta. Hänen omistamansa Hius- ja kauneusstudio Helmi sekä ekokampaamo Luonnon Helmi uhkasivat jäädä kodittomiksi, kun Vantaan seurakuntien omistama Betania-liikekeskus päätettiin purkaa asuntojen ja uusien liiketilojen tieltä Tikkurilan kirkkokorttelista.

Joska kuvaa kahta viime vuotta kauhutarinaksi.

– Olin jo valmis lopettamaan koko liiketoiminnan jossain vaiheessa, kun olo tuntui niin epätoivoiselta. Olin valmis luopumaan siitä, mihin olin melkein vuosikymmennen panostanut kaikkeni. Että stressi vain olisi loppunut.

Joska ryhtyi hakemaan korvaavia tiloja, kun liikekeskuksen yrittäjille tuli tieto purkamisesta noin kaksi vuotta sitten. Ja kun purkuprojekti nopeutui, hän ryhtyi tositoimiin vuosi sitten. Hän kävi vuokrausneuvotteluja muun muassa Dixin ja Tikkurin kauppakeskuksessa sekä Tikkuraitilla ja Vehkapolun eteläpäässä sijaitsevia liiketiloja välittävien kanssa.

Yksi asia tuli selväksi välittömästi: uusimmat tilat ovat todella kalliita.

– Vuokrien hintataso on ihan älytön, Joska sanoo.

– Pienet yritykset tapetaan isoilla vuokrilla.

Kun liiketoiminta on käsityötä, se tarkoittaa, että yrittäjän on tehtävä entistä enemmän töitä tienatakseen takaisin vuokran nousun, Joska selittää.

Kauppakeskuksissa yrittäjän on myös sitouduttava yhteisiin aukioloaikoihin ja markkinointiin. Kovan vuokran lisäksi uudessa tilassa pitää useimmiten tehdä vielä remonttia, jotta uuden käyttäjän toiminnot sopivat sinne. Kampaamo esimerkiksi tarvitsee runsaasti vesipisteitä ja hyvän ilmastoinnin.

– Remonttiin voi mennä kymmeniä tuhansia euroja.

Pisimmälle Joska pääsi neuvotteluissaan Tikkuraitin tilan kanssa.

– Olin jo suunnitellut remontin ja muuttopäivän, kun tuli tieto, että neuvotteluja ei enää jatketa. Joku toinen tuli väliin.

Joskan mukaan tila on kuitenkin edelleen tyhjillään.

Tikkuraitin tilan peruuntuminen oli kuitenkin lopulta Joskan onni. Hän kuuli vihdoin viime syksynä runsaan puolen vuoden odottelun jälkeen, että hän saa vuokrattavakseen tilat Vehkapolun eteläpäästä. Ne ovat vain runsaan 200 metrin päässä vanhasta paikasta. Studio Helmi ja Luonnon Helmi toimivat viereisissä liiketiloissa.

Neliöitä on 20 vähemmän kuin Betanian liikekeskuksessa ja Joska joutui vähentämään hieman liiketoimintaansa. Silti hän on tyytyväinen.

– Olin haaveillut tästä tilasta, kun näin että se oli putkiremontin takia tyhjillään. Jos tämä tila olisi mennyt mönkään, en olisi enää jaksanut.

Joska sanoo, että työläintä uusissa tiloissa ovat etsimis-, suunnittelu- ja remonttivaiheet. Ne ovat opettaneet paljon. Hän onkin käyttänyt oppimaansa hyödyksi ja auttanut toista yrittäjää, joka ehti jo lähteä kaupungin virastotalosta Kielotieltä. Talo puretaan myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat