Puheenaihe

Suomalainen Tuomas todisti uskomatonta historiallista löytöä avaruudesta – Kuva: "Olemme tehneet jotain, mitä edellinen sukupolvi piti vielä mahdottomana"

: EHT-yhteistyöhanke

Tähtitieteilijät ovat ottaneet ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ja sen varjosta. Event Horizon Telescopen eli EHT:n tutkijoiden kuva on tehty yhdistämällä eri puolilla maapalloa sijaitsevat teleskoopit yhdeksi teleskoopiksi.

Kuva paljastaa Neitsyen galaksijoukossa sijaitsevan massiivisen Messier 87 -galaksin keskustassa olevan mustan aukon olemassaolon. Tämä musta aukko sijaitsee 55 miljoonan valovuoden etäisyydellä Maasta, ja sen massa vastaa 6,5 miljardin Auringon massaa.

Suomen Aalto-yliopisto on ollut mukana analysoimassa teleskooppien tuottamaa dataa.

– Kuvan muodostaminen datasta oli tehtävä äärimmäisen huolellisesti. Vaikka prosessi tuntui välillä tuskastuttavan hitaalta, juuri menetelmien kattava testaus ja analyysien riippumattomat tarkistukset ovat edellytys luotettavalle tulokselle, EHT-yhteistyöhankkeen ainoa suomalaisjäsen Tuomas Savolainen Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalta kertoo tiedotteessa.

Huolellisuus kannatti.

–Olemme Metsähovissa tutkineet aktiivisia galakseja jo vuosikymmenten ajan ja nyt meillä vihdoin on suora todiste siitä, että niiden voimanlähde todella on supermassiivinen musta aukko.

EHT-projektin johtaja Sheperd S. Doeleman sanoo, että kyseessä on historiallinen hetki.

–Olemme tehneet jotain, mitä edellinen sukupolvi piti vielä mahdottomana

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ex-missi Lotta Näkyvä teki 17-vuotiaana melko uskomattoman suorituksen – olisitko itse pystynyt tähän?26.1.2019 05.00
Ainutlaatuinen löytö merenpohjasta Suomessa – tutkijat innostuivat "pulputtavista" kuopista, joiden vaikuksia tunnetaan vielä huonosti1.4.2019 23.00
Merkittävä läpimurto tutkimuksissa – Uusi löytö voi auttaa kymmeniä tuhansia suomalaisia tulevaisuudessa30.8.2018 23.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat