Puheenaihe

Suomalaisessa kaupungissa on vuodesta 1963 kokoontunut mystinen salaseura – kaksi jäsentä kertoo nyt mitä suljettujen ovien takana oikein tapahtuu

Sipoo Salamyhkäisen maineen saaneella järjestöllä on loositalo Brobölessä.

Kaksi Sipoon Odd Fellowsin jäsentä, Kjell-Åke Johnsson (vas.) ja Harry Hänninen seisovat Brobölessä sijaitsevan loositalon edustalla. Miehet kehuvat veljeskunnan hyvää henkeä, jota pidetään tietoisesti yllä. - Yksi tosi hyvä puoli on meillä se, että kokousten aikana politiikka ja uskonto ovat kiellettyjä aiheita, me ei niihin puututa. Nehän ovat juuri niitä aiheita, jotka usein herättävät kiistaa, ja me pyrimme pitämään täällä hyvää henkeä.

Sipoossa on vuodesta 1963 lähtien toiminut aktiivisesti salamyhkäisessä maineessa oleva Odd Fellow -veljeskunta. Huomiota herättää jo sen englanninkielinen nimi, joka voitaisiin kääntää suomeksi ”outo kaveri”.

Säännöllisin väliajoin sen Sipoon jäsenet kokoontuvat Brobölessä sijaitsevaan loositalon, joka remontoitiin 1980−90-lukujen taitteessa talkootyöllä vanhasta 1940-luvun navetasta.

Sipoon loositalon toimitusjohtaja ja isännöitsijä Harry Hänninen sekä hallituksen puheenjohtaja Kjell-Åke Johnsson haluavat kuitenkin hälventää järjestön ympärille kertynyttä turhaa salamyhkäisyyttä.

− Ihan tavallisia ihmisiä me olemme. Odd Fellowin keskeinen päämäärä on auttaa jäseniään kehittymään ihmisinä paremmiksi ja tekemään esimerkiksi hyväntekeväisyyttä, miehet kertovat.

Johnsson on ollut jäsen vuodesta 1996 ja Hänninen noin kymmenen vuotta. Hänninen kertoo tulleensa järjestöön ystävänsä kautta.

− Istuttiin kahvilla ystävän kanssa ja hän kertoi, että on ollut mukana tällaisessa toiminnassa. Siitä se sitten lähti.

Johnsson taas kiinnostui Odd Fellow´sta huomatessaan talon pihapiirissä autoja ja ihmisiä.

− Tuosta ohiajaessani aina ihmettelin, että mitähän tuossa talossa oikein tapahtuu. Sitten pikkuhiljaa se päätös kypsyi, ja uskalsin tulla kyselemään ja tulin mukaan toimintaan.

Loositalossa kokoontuu neljä eri Odd Fellow -yhteisöä, jotka on jaettu sukupuolen ja kielen mukaisesti. Yhteensä jäseniä on noin 300.

– Paikan käyttötarkoitus on olla Sipoon Odd Fellow -loosien kotitalo, kokouspaikka ja juhlatalo. Kokoussalissa pidämme yhdistyksen kokoukset vanhojen Odd Fellow -rituaalien mukaisesti, jonka jälkeen syödään ja jutellaan, Hänninen selventää.

Odd Fellow -järjestö

Juontaa keskiajan Englannin ammattikiltoihin

Sipoon haara polveutuu Yhdysvalloissa 1819 perustetusta järjestöstä, joka tuli Suomeen 1925

Suomessa 32 paikkakunnalla, toiminut Sipoossa vuodesta 1963

Jäseniä Suomessa noin 9 000, Sipoossa 300

Logossa on kolme toisiinsa liitettyä lenkkiä, jotka kuvaavat keskeisiä arvoja: ystävyyttä, rakkautta ja totuutta

Jäsenyyden ehdot: yli 21-vuotias, veljeskunnan jäsenen suositus ja usko johonkin korkeampaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mystinen "käärmemies" piinaa suomalaista kauppakeskusta – varas ujuttautuu todella pienistä raoista sisään varastamaan halpaa alkoholia10.4.2019 04.15
IS: M/S Romantic-sarjan mysteerikaunottaren henkilöllisyys selvisi – Kuva: Antti Luusuanniemen himoitsema "megatits" on näyttävä tanssija13.3.2019 03.50
Kuva: Helsingissä on "mysteeritunneli", joka ei johda minnekään – "Onhan se varmasti hämmentävän näköinen"11.11.2018 05.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat