Puheenaihe

Suomalainen Maarit kuvasi joutsenen ja hämmästyi – kotona zoomatessa kuvasta paljastui yllättävä asia

Juppalan lammessa on nähty uiskentelemassa sinisilmäinen joutsen.

Maarit Tanskanen innostui lintujen valokuvaamisesta kolmisen vuotta sitten. – Linnut ovat kauniita ja luonnossa liikkuminen rauhoittaa, Tanskanen kertoo. Joutsenet ovat Tanskaselle tuttu kohde myös maalauksissa.

Mia Lagström

Riihimäkeläistaiteilija Maarit Tanskanen ei ollut vuosi sitten keväällä uskoa silmiään, kun hän näki Juppalan lammessa Riihimäellä uiskentelevan joutsenparin. Toisella joutsenista oli siniset silmät.

– Piti kotona oikein zoomata tietokoneella ottamaani valokuvaa, ja kyllä sillä siniset silmät olivat. Laitoin kuvan instagramiinkin.

Tänä keväänä Tanskanen on bongannut sinisilmäisen joutsenen Juppalan lammesta toistamiseen. Hän uskoo, että kyseessä on sama yksilö kuin viime vuonna.

– Lammella on tänä keväänä viettänyt aikaansa myös toinen joutsenpari, mutta niillä on molemmilla ruskeat silmät.

Tanskanen kertoo jutelleensa sinisilmäisestä joutsenesta tuttaviensa kanssa ja kaikki ovat ihmetelleet asiaa.

Useimmiten joutsenet silmät ovat niin tummat, että niistä on vaikea erottaa pupillia. Kyhmyjoutsenella on lähes mustat silmät ja laulujoutsenella mustanruskeat. Jollain lajeilla iiriksen väri muuttuu iän mukana, mutta ei joutsenella. Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtolan mukaan sinisilmäinen joutsen ei ole kuitenkaan mahdottomuus.

– Kyhmyjoutsenelta tunnetaan sinisilmäisiä yksilöitä. Ja pikkujoutsenella, joka on lähilaji, tavataan suhteellisen useinkin sinisilmäisiä yksilöitä.

Hohtolan mukaan kyseessä on synnynnäinen häiriö – leukismi – mikä tarkoittaa sitä, että linnun silmien värikalvoille ei kulkeudu melaniini-pigmenttiä. Useimmiten leukismin seurauksena tummempi pigmentti puuttuu kokonaan.

– Tällä linnulla häiriö koskee vain silmiä, koska nokan ja ilmeisesti jalkojen tummat osat ovat normaaleja. Albiinoilla yksilöillä melaniinia ei synny lainkaan.

Eläinten ja ihmisten maailmassa tunnetaan myös iiriksen heterokromia, jossa melaniinin kulku on estynyt vain toiseen silmään. Tällöin silmät ovat eriväriset. Hohtolan mukaan mitään haittaa leukismista tai iiriksen heterokromiasta ei linnuille ole, vaan kyseiset yksilöt pystyvät elämään ihan normaalia elämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat