Puheenaihe

Nean, 21, hoikka kroppa herätti ihmettelyä – Kuva:  "Miksi hoikkuutta saa kommentoida, vaikka kenellekkään ei tulisi mieleenkään sanoa toista lihavaksi?"

Lifu / Linda Lipponen

– Miksi hoikkuutta saa julkisesti kommentoida päin naamaa, vaikka kenellekkään ei tulisi mieleenkään kommentoida toista lihavaksi?

Turkulainen Nea Mikkola, 21, ihmetteli asiaa vuosia. Hän sai nuorempana usein kuulla laihan kroppansa arvostelua.

– Haukkuminen sanana on hieman liian kärjistävä ja negatiivinen omassa tilanteessani. Enemmänkin se on ollut kommentointia, tai vitsin heittämistä päin naamaa "Syötkö sä koskaan mitään?" -tyyppisesti.

– Koskaan ei voi tietää ulospäin, millaisten asioiden kanssa henkilö kamppailee, mitä hän ajattelee sisimmässän tai suhtautuu asioihin ja puheisiin. Joskus voit huomaamatta satuttaa, tai mikä pahinta, aiheuttaa jotain pitkälle tulevaisuuteenkin vaikuttavaa ja hyvin vakavaakin sanoillasi. Hoikka henkilö voi yhtälailla kamppailla painonsa kanssa kuin ylipainoinenkin, surea ja olla epätoivoinenkin.

Tänä vuonna Wellnessmallikilpailun finaalissa nähtävä nainen haluaakin omalla esimerkillään auttaa ihmisiä hyväksymään oman kehonsa paremmin ja tähtäämään kohti terveempiä elämäntapoja.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että tuntee itse itsensä ihanaksi, ja voi hyvin omassa kehossaan. Ei ole olemassa "oikean kokoista" ihmistä. Kaikki ovat täydellisiä juuri sellaisena kuin ovat, arvosta itseäsi, äläkä mieti muiden mielipiteitä. Ehkä he etsivät vielä omaa arvostustaan?, hän pohtii.

– Lähdin Wellnessmalli kilpailuun mukaan, koska näin upean mahdollisuuden päästä auttamaan, inspiroimaan ja jakamaan omaa tietotaitoani muille. Rakastan sitä fiilistä, kun saa omalla toiminnallaan tuotua lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Näen itseni vielä jonain päivänä tulevaisuudessa hyvinvoinnin, urheilun ja fiksun ravitsemuksen puolesta puhuvana lääkärinä.

Mikkola kertoo olleensa aina urheilullinen ja liikunta oli aina osa naisen arkea.

– Pienenä tuli kokeiltua useitakin lajeja, mutta joukkuevoimistelu vei voiton ja sitä harrastin pitkään hyvinkin tavoitteellisesti. Vanhempani ovat kasvattaneet minut terveellisiin elämäntapoihin ja liikunta on aina ollut suuri osa niitä. Nykyään käyn treenaamassa kuntosalilla noin 5-6 kertaa viikossa, ja valmennan yksilöitä, sekä ryhmiä ryhmäliikuntatuntien muodossa. Varsinkin kesäisin tulee harrastettua muitakin lajeja kuin salitreeniä, jalkapallo on yksi minun suosikeista.

Hän muistuttaa kuitenkin kohtuuden merkityksestä myös treenissä.

– Vaikka treenaan salilla useamman kerran viikossa, kaikki treenit eivät ole yhtä rankkoja ja kuluttavia, sekä vedetä itseään ihan piippuun, vaan mukaan mahtuu tarpeen tullen palauttavia, kevyempiä treenejä kehonhuollon lisäksi. Jotkut viikot vedetään kovemmin reenien osalta, mutta myös palauttavampia jaksoja täytyy muistaa pitää. Kuuntelen myös kropan tuntemuksia, ja punnitsen viikon muuta toimintaa siltä kantilta, kuinka kovaksi yhteiskuormitus kasvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Karoliina, 19, häpesi "huonoa pyllyään" ja alkoi treenata hullun lailla – kuva: nainen tajusi kuitenkin jotain ja nyt peilistä tuijottaa takaisin upea ilmestys17.4.2019 04.00
Pian, 28, treenattu kroppa ihastutti tuomariston toisensa perään – hetki ennen viimeiseksi jäänyttä fitnesskilpailua hän tajusi jotain ja lopetti uransa22.3.2019 04.00
Kirsi Salo tekee lumitöitä todella vähissä vaatteissa – naisen kroppaa ei paljon palele, mutta mitä tuumaavaat naapurit?7.2.2019 03.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat