Puheenaihe

Tällä alalla on Suomessa huutava työvoimapula – silti moni alan osaajista on mieluummin työttömänä

TYÖ Vantilla avoinna viisi kokin paikkaa. Moni kokki on kuitenkin työttömänä.

Micaela Pihlakari opiskelee parhaillaan kokiksi Vantaan ammattiopisto Variassa. Hän suunnittelee täydentävänsä kokin taitoja kondiittoriopinnoilla.

Marika Lumme

Pääkaupunkiseudulla on huutava pula kokeista. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan pääkaupunkiseudulla on runsaasti koulutettuja kokkeja, mutta heistä moni on parhaillaan työttöminä työnhakijoina.

– Alan iso ongelma on, ettei osa koulutetuista kokeista halua ottaa vastaan osa-aikatyötä. Liian moni katsoo kannattavammaksi olla työttömänä kuin ottaa osa-aikatyötä vastaan. Yhteiskunnassamme pitäisi pikaisesti luoda järjestelmä, jossa osa-aikatyön vastaanottaminen lisää henkilön käytettävissä olevia tuloja, Lappi sanoo.

Monessa ravintolassa on tarjolla osa-aikatyötä, koska Suomessa alkuviikon päivät ravintoloissa ovat hiljaisia.

– Osa-aikaisen palkalla on vaikea elää varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuminen on erittäin kallista.

Lapin mukaan kokkien keskipalkka on 2 225 euroa. Hän näkee, että palkan korottaminen olisi tarpeellista, jotta koulutetut ihmiset saadaan töihin. Ravintoloiden kannattavuutta tulisi kuitenkin parantaa esimerkiksi veroja alentamalla, jotta palkkojen nostaminen olisi mahdollista.

Lappi sanoo, että suomalaiset pitävät ravintolassa syömistä edelleen kalliina ja ravintolayritysten kulut ovat suuria, mikä aiheutuu korkeista veroista ja muista kuluista verrattuna esimerkiksi Baltian ja Välimeren maihin. Ravintolayrittäjälle jäävä tulos on kuitenkin heikko. Yhtälö on vaikea.

– Esimerkiksi Oslossa ja Tukholmassa ravintoloissa on paljon asiakkaita myös maanantai- ja tiistai-iltoina. Emme ole löytäneet syytä miksi Helsingissä nämä päivät ovat niin hiljaisia.

Lapin mukaan ravintolatyöntekijöistä on ollut muualla Euroopassa pulaa jo pitkään ja Suomessa tilanne on kärjistynyt parin viime vuoden aikana.

Vantti työllistää noin 80 kokkia, jotka työskentelevät muun muassa vantaalaisissa kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa. Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivulan mukaan tällä hetkellä on avoinna viisi kokin paikkaa. Hän tietää, että kokkeja on vaikea löytää.

– Kokkeja ei yksinkertaisesti ole vapailla markkinoilla. Pääkaupunkiseudulla on parisataa vapaata kokin paikkaa, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan kokkipula liittyy isompaan megatrendiin. Ravintoloita on paljon enemmän kuin vaikkapa 10 vuotta sitten.

– Esimerkiksi jokainen kauppakeskus pursuaa erilaisia ruokapaikkoja. Ihmiset myös käyttävät rahaa ulkona syömiseen. Näyttäisi siltä, että kokkeja ei kouluteta riittävästi, hän sanoo.

Koivulan mukaan Vantti on kilpailukykyinen vaihtoehto kokeille yksityiseen ravintolaan verrattuna. Kokin lähtöpalkka Vantilla on hieman vajaa 2000 euroa, jonka päälle tulevat mahdolliset kokemuslisät.

– Meillä kokit tekevät pääsääntöisesti aamuvuoroa ja ovat vapaita kello 15.15 omalle perheelleen. Moni arvostaa vapaa-aikaa ja pitkiä lomia. Täysillä kokemusvuosilla kokin loma on 38 päivää, Koivula selvittää.

Variassa kokiksi opiskeleva, pian 18-vuotta täyttävä Micaela Pihlakari, kertoo halunneensa ravintola-alalle jo pikkutytöstä lähtien.

– Olen aina tykännyt tehdä perheen kanssa ruokaa. Haluan oppia uusia asioita. Tämä ala on hyvin monipuolinen, Pihlakari sanoo.

Pihlakarin on tarkoitus valmistua jouluna. Takana on jo kaksi työharjoittelua, jotka hän teki pikaruoka- ja henkilöstöravintoloissa.

Pihlakari sanoo lähteneensä opiskelemaan alaa, koska se kiinnosti, ei palkka mielessä. Hän kuitenkin haaveilee restonomin jatko-opinnoista ammattikorkeakoulussa. Toinen suunnitelma on jatkaa Variassa valmistumisen jälkeen konditittoriopintojen parissa.

Myöskään alan viikonloppu- ja iltapainotteinen työ ei Pihlakaria huoleta.

– Uskon, että työtehtäviä voi valita elämäntilanteeseen sopien.

Vantti kouluttaa henkilökuntaansa kokeiksi

Vantti osallistuu parhaillaan Vantaan kaupungin EU-rahoitteiseen Urbaania kasvua -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on luoda uusia keinoja työllistymisen ja henkilöstön osaamisen kehittämiseksi.

– Hankkeeseen liittyen suunnittelemme parhaillaan esimerkiksi keittiöhenkilökunnalle jatkokoulutusta kokeiksi, Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula kertoo.

Vantin ateriapalveluissa työskentelee noin 400 henkilöä. Koivulan mukaan opetus on tarkoituksena järjestää oppisopimuksena yhteistyössä Varian kanssa. Ensimmäiseen ryhmään etsitään parhaillaan opiskelijoita. Opintojen on tarkoitus käynnistyä syksyllä.

Jopa 4000 kokin paikkaa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan alkuvuonna tekemän selvityksen mukaan Suomessa on 3500–4000 avointa kokin ja tarjoilijan työpaikkaa.

Kokkipula on jatkunut pääkaupunkiseudulla jo pitkään, ja viime aikoina laajentunut myös pienemmille paikkakunnille.

Ravintolatyöntekijöistä on ollut useissa muissa Euroopan maissa pulaa jo pitkään ja Suomessa tilanne on kärjistynyt parin viime vuoden aikana.

Vantaan ammattiopisto Variassa parhaillaan noin 250 opiskelijaa suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Opiskelija voi suuntautua kokiksi tai tarjoilijaksi.

Viime elokuusta lähtien Varia on ottanut opiskelijoita ympäri vuoden jatkuvalla haulla. Vuosittain aloittaa myös kaksi englanninkielistä ryhmää.

Variassa pyritään järjestämään kaikille kokiksi tai tarjoilijaksi haluaville ja hakuvaatimukset omaaville koulutuspaikka.

Alalle hakeutuneissa on peruskoulusta suoraan tulleiden lisäksi aikuisopiskelijoita, alan vaihtajia ja hakijoita joilla on jo hankittua työelämän osaamista sekä opintonsa loppuun saattajia.

Kokkiopiskelijat työllistyvät Variasta muun muassa henkilöstöravintoloihin, lentoasemalle, pikaruokaravintoloihin ja huoltoasemille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat