Puheenaihe

Suomessa on jo yli 80 nepalilaista ravintolaa – Base Camp -yrittäjä kertoo miksi se on niin suosittua ja minkä vuoksi sitä kannattaisi syödä

Base Camp -ravintolan yrittäjä Sunil Bhandarin mukaan suomalaiset ovat tulisen ruoan ystäviä.

Mia Lagström

Nepalilainen ruoka on tavattoman suosittua ympäri maailman. Sitä se on myös Suomessa, josta löytyy tällä hetkellä yli 80 nepalilaista ravintolaa.

Hyvinkäällä sijaitsevan Base Camp -ravintolan yrittäjä Sunil Bhandari uskoo nepalilaisen ruoan suosion piilevän sen maukkaudessa ja terveellisyydessä.

– Se on vähärasvaista ja siinä käytetään paljon kasviksia. Nepalilainen ruoka sopii myös lapsille, sillä ruokien joukossa on myös todella mietoja ruokia. Tulisiakin ruokia kyllä löytyy.

Nepalilaisessa keittiössä mausteita käytetään monipuolisesti ja makumaailma on rikas. Käytetyimmät mausteet ovat korianteri, kurkuma, inkivääri, valkosipuli. Tulisuutta tuovat erilaiset pippurit ja chilit.

Kasviksista käytetyimpiä ovat kukkakaali, parsakaali, pinaatti ja herneet. Nepalilaiseen keittiöön kuuluu myös peruna.

– Nepalilaiset suosivat tuoreita raaka-aineita. Pinaattia kasvatetaan melkein jokaisessa kodissa, Bhandari kertoo.

Lihoista syödään lammasta ja broileria. Nautaa tai porsaan lihaa ei käytetä lainkaan.

– Lihaa syödään Nepalissa ehkä kerran kaksi viikossa. Muutoin arkisin syödään lähinnä kasviksia, papuja, linssejä ja paneerjuustoa, jotka nautitaan naanleivän tai basmatiriisin kanssa.

Ateria koostuu useista ruokalajeista, jotka asetellaan jokainen omiin kuppeihin tai lautasessa oleviin syvennyksiin.

– Nepalilaisella aterialla saattaa olla tarjolla useita erilaisia lämpimiä ja kylmiä kastikkeita, kuten jogurttikastike, tomaattipohjainen sitruunalla maustettu chutney, curry.

Nepalilainen ruokakulttuuri on täysin omansa. Joitain yhtymäkohtia intialaiseen keittiöön löytyy.

Uunissa tehty naanleipä sekä rasvaisesta maidosta valmistettu paneerjuusto valmistetaan kummassakin maassa lähes samalla tavalla. Muitakin intialaisesta keittiöstä tuttuja ruokalajeja Nepalista löytyy, kuten curryt ja tikat.

Sarjassa tutustutaan alueen ruokatarjontaan, ruoan valmistajiin ja kuluttajiin sekä paikallisten herkkusuiden arkeen. Ehdota aihetta: [email protected]

Nepalilainen ruoka

Lamb Vindaloo on lammasta tomaatti-pippuri-chili-valkosipuli-inkiväärivindalookastikkeessa.

Butter Chicken on tandooriuunissa marinoituja kananrintafilepaloja tomaatti-voi-kermakastikkeessa.

Lamb Tikka Sizzler on lampaan sisäfilepaloja inkivääri-paprika-sipuli-tomaatti-valkosipuli-voi-kermakastikkeessa. Sizzlereitä valmistetaan myös kanasta ja merilohesta.

Tandoori Tiwari Mix on yhdistelmä katkarapua, kanaa, lammasta ja juustoa.

Lisukkeena nepalilaisessa keittiössä käytetään basmatiriisiä ja naanleipää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat