Puheenaihe

Suomalaisen metsän antimilla voi lyödä nyt rahoiksi – näillä jopa 7 000 euron liikevaihto verottomana nuorille

Nokkonen on terveyspommi, jolle riittää ostajia.

Mari Waali

Etkö ole löytänyt kesätyötä?

Mitäpä jos kokeilisit omaa kesäbisnestä villiyrttejä keräämällä ja myymällä?

Porvoon seudulla ideaa on kypsytelty jo hankkeeksi asti. Paikallinen 4H-yhdistys järjestää kesäkuussa yhteistyössä Porvoon nuorisopalveluiden sekä Suomen 4H-liiton Ruokaa Luonnosta -hankkeen kanssa villibisnesleirin.

– Villiyrtit ovat kasvava trendi. Ennen hankkeen käynnistämistä on selvitetty, löytyykö ostajia. Todettiin, että ostajia on, mutta kerääjiä ei. Tähän olemme nyt iskeneet, Porvoon seudun 4H:n toiminnanjohtaja Saara Suomäki kertoo Uusimaa-lehdelle.

Jos kesätyöpaikka jäi saamatta, saattaa sellainen siis löytyä luonnosta.

– Todellakin! Kannustamme nuoria työllistämään itse itsensä ja villibisnes soveltuu siihen erinomaisesti.

Leirin myötä 4H-yhdistys haluaa kannustaa nuoria kesäyrittäjyyteen ja erityisesti luonnontuotealan yrityksen perustamiseen.

– Meillä on tähän valmiina tuote, 4H-yritys. Sen perustamiseksi pitää olla vähintään 13-vuotias, Suomäki kertoo Uusimaalle.

4H-yrityksen liikevaihto voi olla 50–7000 euroa vuodessa. Veroprosentti on nuorilla yleensä pyöreä nolla.

– 4H-yritys on harrastustoimintaa, ei elinkeino. Se on turvallinen tapa kokeilla, mitä yrittäminen on. Jokaisella nuorella on tukena ja apuna aikuinen yritysohjaaja.

Tällä hetkellä Porvoossa on noin kymmenen aktiivista 4H-yritystä, joiden puitteissa tehdään muun muassa pihatöitä, siivousta, hoidetaan kaneja, ulkoilutetaan koiria, valokuvataan ja valmistetaan keppihevosia.

– Suunta on hyvä. Kun aloitin tässä työssä syksyllä 2017, oli Porvoossa vain yksi toimiva 4H-yritys, Suomäki kertoo Uusimaa-lehdelle.

Villibisnesleirillä opitaan sekä yrteistä että yrittäjyydestä.

– Keräämme nokkosia, joille on ostaja valmiina. Ne menevät nurmijärveläiselle ammattikeittiölle, joka valmistelee juhannusillallista. Siellä tarjotaan nokkosmuhennosta, kertoo Ruokaa Luonnosta -hankkeen projektipäällikkö Siiri Mäkelä.

Villiyrttien hinnoittelu on vielä melko villiä. Hankkeessa pyritään siihen, että nuori saa vähintään 10 euron tuntipalkan keruusta.

– Tunnissa kerää kilon tai vähän vajaa, kasvista riippuen, Mäkelä sanoo.

Kolmevuotisen Ruokaa Luonnosta -hankkeen tavoitteena on nuorten työllistämisen lisäksi rakentaa ammattimainen villiruoan koulutus-, keruu-, jalostus-, ja jakeluverkosto Uudellemaalle. Porvoon 4H-yhdistys on mukana hankkeen osatoteuttajana.

– Etenkin fine dining -ravintolat käyttävät monipuolisesti erilaisia villiyrttejä. Ravintolat ostavat kerralla pienempiä määriä, mutta esimerkiksi panimot saattavat tarvita vaikka 50 kiloa kuusenkerkkää tai koivunlehteä kerralla. Kerääjien puute näkyy etenkin tässä, Mäkelä kertoo.

Hankkeessa keskitytään aluksi noin kymmeneen yleiseen villiyrttiin, joita lähdetään tuotteistamaan. Myös koulutus on tarkoitus tuotteistaa.

– Samalla selvitämme, mitkä ovat parhaita tapoja saada tuote luonnosta kuluttajalle, Mäkelä kertoo.

Kestävä kehitys on ruuan megatrendi, joten tarvetta villiyrteille on. Villiruoka on myös ilmastovalinta. Se on varsin hiilineutraali vaihtoehto teollisesti tuotettuun ruokaan verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat