Puheenaihe

Salakavala syöpä lisääntyy miehillä kohisten – näin tunnistat taudin oireet

Kuvituskuva.

Arkisto

 

Suomalaisten miesten syöpään sairastumisessa on tapahtunut merkittävä käänne. Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan suolistosyövät ovat nyt yleisempiä kuin perinteinen keuhkosyöpä.

Paksu- ja peräsuolisyöpiä diagnostisoitiin 1 784 tapausta, kun taas keuhkosyöpätapauksia havaittiin 1 713. Tilastot koskevat vuonna 2017 havaittuja uusia syöpiä.

Tästä huolimatta miesten ehdottomasti yleisin uusi syöpä on eturauhassyöpä, johon sairastuu vuosittain lähes 5 500 miestä.

 

Suolistosyöpien nousuun syöpätilastojen kakkossijalle ei kuitenkaan ole olemassa yhtä ainoaa dramaattista syytä, vaan kyse on sangen arkisesta muutoksesta.

– Kyse on lähinnä siitä, että väestö ikääntyy, jolloin myös riski sairastua suolistosyöpiin kasvaa. Toisaalta myös keuhkosyöpätapausten määrä vähenee Suomessa vuosi vuodelta. Tämä taas johtuu etenkin tupakoinnin jatkuvasta vähenemisestä, muistuttaa Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi.

Suolistosyöpä on siitä pirullinen vitsaus, että se on varhaisvaiheessaan lähes oireeton. Terveyskirjoaston mukaan sen tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena tai vaihtelevasti, tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, tai suolitukos.

Syöpäkasvaimen pinta on röpelöinen ja tästä syystä se voi vuotaa herkästi verta. Uloste voi verenvuodon seurauksena muuttua tummaksi tai sen seassa voi olla kirkasta verta.

Terveyskirjaston mukaan yleisoireita, kuten laihtumista, vatsakipua ja ruokahalun heikentymistä, esiintyy ajoittain. Etäpesäkkeet voivat aiheuttaa oireita, jotka vaihtelevat elimen mukaan. Tavallisimmin etäpesäkkeet tulevat maksaan, keuhkoihin ja etäimusolmukkeisiin, jolloin potilaat ovat oireettomia tai vähäoireisia.

 

Vielä 1970-luvulla miesten sairastuminen keuhkosyöpään oli nykytilanteeseen verrattuna enemmän kuin kaksinkerroin yleisempää.

Kun tähän lisätään suolistosyöpien maltillinen kasvu, on selvää, että keuhkosyöpä on joutunut luovuttamaan kakkossijansa suolistosyöville.

 

Kuolleisuus suolistosyöpiin on säilynyt kuta kuinkin samalla tasolla kuin syöpiin keskimäärin.

– Suolistosyöpiin sairastuneista miehistä keskimäärin 64 prosenttia on viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisen jälkeen yhä elossa. Naisten osalta luku on hieman suurempi, Pitkäniemi kertoo.

 

Keuhkosyöpä sen sijaan johtaa edelleen kuolleisuustilastoja: vuonna 2017 siihen menehtyi noin 1 500 miestä. Naisilla keuhkosyöpään kuolleita oli runsaat puolet vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Heidi, 23, näyttää, että blondi ei ole bimbo – Kuva: näyttävä missifinalisti parantaa syöpää19.4.2019 04.15
Kivessyöpä yleistynyt räjähdysmäisesti – näin tarkastat ovatko omat kiveksesi terveet13.2.2019 23.00
Näin tunnistat Matti Nykäsen kuolemaan johtaneen tulehduksen oireet – tiedäthän monta alkoholiannosta päivässä saa juoda ennenkuin riski sairastua ylittyy?21.5.2019 04.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat