Viihde

Fingerporista yllättävä paljastus: Oletko koskaan katsonut pientä tekstiä sarjakuvaruutujen välissä? – Pertti Jarla kertoo häntä nolottavan seikan

Toni Tervo

Pertti Jarla alkoi aikoinaan piirtää Fingerpori-sarjakuvaa omaksi huvikseen.

Tuskin hän, tai kukaan, silloin olisi uskonut, että sarjakuva on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista ja jatkuva kahvipöytäkeskustelujen aihe.

– Osallistuin aikoinaan niillä Ilta-Sanomien kuukauden kotimainen sarjakuva-kilpailuun, mutta en olisi kyllä tässä, jos Hesarista ei olisi soitettu. Olin todella yllättynyt, kun he halusivat tehdä siitä päivittäisen strippisarjakuvan, Jarla kertoo.

Lumipalloefekti alkoi. Sanomalehtisarjakuvaa seurasivat Fingerpori-albumit, albumeja teatteriesitys ja teatteriesitystä elokuussa Red Carpet -elokuvafestivaalilla ensi-iltansa saava Fingerpori-elokuva.

Viimeksi mainittua varten Jarla on päätynyt tutkiskelemaan luomiaan hahmojaan uudessa valossa.

– On pitänyt aika paljon syventää niitä. En ole esimerkiksi koskaan ajatellut Allan Kurmaa sen enempää, kuin että hän on sekatyömies, jolla on pulisongit. Mutta eihän sellainen käsikirjoittajalle riitä. On siis pitänyt löytää heistä taas uusia tasoja. Se on ollut aika hyvääkin harjoitusta.

Parhaillaan Jarla yrittää piirtää strippejä kovaa vauhtia varastoon voidakseen pitää kesälomaa.

– Tarpeeksi kun tekee ja saa pidettyä vaikka kaksi tai kolme viikkoa, niin kyllä se riittää. Mielestäni jos tekee jotain luovaa, toimettomana olo on tärkeä resurssi.

Yksi resurssi Jarlalle ovat myös sarjakuvan tuhannet fanit. Hän kertoo saavansa jatkuvasti valtavasti upeita ideoita sarjakuvaa varten.

Jopa niin paljon, että hänen täytyy olla varuillaan.

– Voisin periaatteessa tehdä sarjakuvia pelkästään lukijoiden loistavilla ideoilla, mutta se ei olisi kovin reilua. Pakko yrittää itsekin vähän skarpata, mies nauraa.

Piirtäjä paljastaa kuitenkin muistavansa jokaisen käyttämänsä idean isää ja äitiä. Hän kehottaa katsomaan Fingerpori-strippejä hiukan uudesta kuvakulmasta.

– Kirjoitan idean lähettäjän nimen strippien väliin pienellä tekstillä. Kaikki eivät kuitenkaan aina niitä huomaa ja saan krediittiä usein ideoista, jotka eivät ole olleet minun. Se vähän nolottaa joskus.

Fingerpori-strippien vitsien merkityksestä käydään joskus melko julkistakin keskustelua. Vaikka joskus Jarla toivoisikin voivansa sen välttää.

– Mielestäni strippi on epäonnistunut, jos suurin osa ei sitä tajua. Sellaiset yritän aina vaan unohtaa ja siirtyä seuraavaan. Välillä kuitenkin hiljaisena uutispäivänä lehdet jopa soittelevat ja kysyvät, että mitä tämä tarkoitti. On vähän vaikea unohtaa jokin strippi, kun se on lehden lööpissä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ikea-kehyksistä viis – Fingerpori-strippi myytiin 230 eurolla10.3.2015 21.29
Fingerporista tulee elokuva: Tältä Homelius ja Rivo-Riitta näyttävät tosielämässä – ja näin sinä voit päästä mukaan23.4.2018 10.22
Etkö saa unta lentokoneessa? Sara Chafak paljastaa kikan, jolla hän saa lähes aina nukuttua – oletko jo kokeillut?17.5.2019 04.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat