Puheenaihe

Lukiolaispojan uskomaton löytö metsästä – opettaja otti heti yhteyttä viranomaisiin esineen nähtyään

– Olisi hienoa, jos saisimme jostain varoja miekan konservointiin. Koululla ei ole sellaiseen varaa, Alpo Forsström ja Aleksander Zvarcev kertovat.

Mia Lagström

Kun nurmijärveläinen Aleksander Zvarcev oli kävellyllä metsässä koiransa kanssa, hän huomasi maasta pilkottavan jotain metallista.

– Se oli vanha miekka. Kotona huomasin, että miekan terään oli pujotettu sormus, joka oli puristettu terään kunnolla kiinni, hän kertoo Nurmijärven Uutisille.

Muutamaan vuoteen Zvarcev ei ajatellut sen kummemmin löytämäänsä miekkaa ja sormusta, kunnes hänen historianopettajansa

Alpo Forsström Nurmijärven yhteiskoulusta kertoi lukion valinnaisella historiankurssilla arkeologisista kaivauksista sekä mitä kaikkea luonnosta voi löytää.

– Opettajani pyysi minua tuomaan miekan varovasti kouluun, jotta voisimme tutkia sitä yhdessä, Zvarcev kertoo NU:lle.

Miekan nähtyään Alpo Forsström otti yhteyttä Museovirastoon, jossa hän oli aiemmin työskennellyt kymmenen vuoden ajan arkeologina ja tutkijana.

– Museoviraston yli-intendentti Ismo Malinen tunnisti miekan ruotsalaisen upseerin miekaksi. Miekkatyyppi on ollut käytössä 1700-luvun lopulta 1800-luvun alkupuolelle. Miekka on saattanut päätyä Nurmijärven Toreeninmäen lähimaastoon todennäköisesti Suomen sodan (1808–1809) aikaan, jolloin Raalaan kartanon alueella käytiin kahakoita ruotsalaisten ja venäläisten välillä. Taloja miekan löytöpaikalla ei ole ollut, joten sen aikaiseen asuinpaikkaan tai hautaukseen miekka ei liity.

Erikoiseksi miekan tekee sen terästä löydetty sormus. Asiantuntijoiden mukaan sormuksen valmistusmenetelmät ja materiaali voivat olla yhtä vanhoja kuin miekka eli yli 200 vuotta.

– Yllättävää on se, että sormus on hopeaa. Yli 200 vuotta sitten tavalliset ihmiset eivät juuri hopeaa omistaneet, Forsström sanoo.

Löytö pistää Aleksander Zvarcevin ja Alpo Forsströmin mielikuvituksen liikkeelle.

– Onko miekan haltija kohdannut loppunsa kahakassa venäläisten joukkojen kanssa ja ennen taistelua pujottanut rakkaansa sormuksen miekan terään suojelemaan tai tuomaan onnea? Vai onko hän kenties antautunut ja kätkenyt sitä ennen arvokkaimman omaisuutensa eli miekan ja sormuksen maastoon hakeakseen ne myöhemmin? he pohtivat.

Miekan alkuperä tulee tuskin koskaan selviämään, mutta jännittävän tarinan se kertoo.

Forsström kannustaa kaikkia vastaavanlaisia löytöjen tehneitä toimittamaan löytämänsä esineet tutkittavaksi ja esille, sillä ne elävöittävät historiaa ja saattavat paljastaa mielenkiintoisia asioita menneisyydestä.

Zvarcev toivoo, että miekka saataisiin esille Nurmijärven yhteiskoulun tiloihin.

– Yli sata vuotta vanhat löydöt kuuluvat valtiolle. Vastaavanlaisia miekkoja löytyy kuitenkin Kansallismuseon kokoelmasta useampia, joten saimme luvan säilyttää miekkaa koululla.

Forsströmin mukaan olisi hienoa, jos jostain löytyisi varoja miekan konservointiin. Koululla ei ole sellaiseen varaa.

Löydetty miekka on ehjä, mutta siitä puuttuu väistinlevy.

Zvarcevin mukaan miekassa oli myös jostain orgaanisesta aineesta valmistettu kahvainosa, mutta se hajosi tomuksi, kun hän kaivoi miekan maasta esille.

Konservointi voisi tuoda esille myös mahdollisesti miekassa olevat kaiverrukset ja koristelut. Konservoinnin myötä miekka säilyisi myös paremmin.

Löydöstä kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uskomaton sääilmiö tallentui amatöörivideolle – tällainen on "lumitornado"31.5.2019 04.15
Ainutlaatuinen löytö merenpohjasta Suomessa – tutkijat innostuivat "pulputtavista" kuopista, joiden vaikuksia tunnetaan vielä huonosti1.4.2019 23.00
Häkellyttävä löytö: Muinainen sota Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa tappoi jopa 9,5 miljoona miestä 5000-7000 vuotta sitten – naiset erityisasemassa3.6.2018 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat