Viihde

Olavi Uusivirran kotona ei Spotify pauhaa – laulaja kuuntelee musiikkinsa yhä lapsuuden tyyliin

Olavi Uusivirta

Toni Tervo

Virhe numero 1: liika syöminen.

Jokainen, joka on nähnyt Olavi Uusivirran keikkailevan, tietää miehen lavaperformanssin olevan yksi Suomen intensiivisimmistä. Keikan aikana usein paidaton artisti sinkoilee tunteen palossa ympäri lavaa saaden koko yleisön mukaansa energiallaan.

Tämä tarkoittaa luonnollisesti, sitä että keikkaan pitää valmistautua huolella.

– Bändin jätkien kanssa meillä on sellainen sanonta, että keikkapäivä on virheiden välttelyä. Sellainen on esimerkiksi tuo ruokavirhe, eli liika syöminen liian lähellä keikkaa. Siitä seuraa helposti ähky lavalla.

– Sitten on univirhe, eli päikkärit liian lähellä keikkaa. Sitten on vielä saunavirhe ja alkoholivirhe sekä lenkkivirhe. Urheilu ennen keikkaa voi olla hyväkin idea, mutta liian rankka lenkki ennen sitä, niin jalat voivat lavalla olla aika maitohapoilla.

Yleisö pääsee näkemään Uusivirtaa elementissään taas kesän festareilla. Kuultavana on tänä kesänä uutta materiaalia, sillä mies julkaisi toukokuussa kahdeksannen albuminsa Skorpionin.

– On aina jännittävää miten uusi levy lähtee liikkeelle. Sitä aina toivoo saavansa aikaan jotain sellaista, joka jättää jäljen. Nyt on tullut aika hyvää palautetta ja vahvaa signaalia, että monen ihmisen kohdalla näin on käynyt.

– Paras palaute on tullut yksittäisistä biiseistä. Musiikin tekijän näkökulmasta nämä ovat niitä olennaisimpia mittareita levyn suosiosta. Levy-yhtiö voi sitten tarkkailla niitä lukuja.

Siinä missä maailman musiikin kuuntelu on yhä enemmän ja enemmän siirtynyt Spotifyn kaltaisiin digitaalisiin palveluihin, Uusivirta huomaa diggailevansa yhä useammin vinyyliä.

– Analoginen kulttuuri on hiljalleen noussut takaisin digitaalisen rinnalle ja itsekin huomaan kotona kuuntelevani yhä useammin levyjä vinyyleinä. Siinä on sellainen nautinnollinen rituaali. Ensin valitset levyn, asetat sen soittimeen ja kun se neula osuu siihen, siinä on jotain taikaa.

– Puolen vaihto on myös hieno hetki. Se tekee levylle ikään kuin kaksi alkua ja kaksi loppua. Huomaan sen vaikuttaneen myös esimerkiksi Skorpionin rakenteeseen. Siinäkin on ikäänkuin kaksi puolta.

Uusivirta tiedostaa musiikin kulutuksen kuitenkin muuttuneen runsaasti oman elämänsä aikana.

– Omassa lapsuudessa ja nuoruudessani se oli matka levykauppaan ja tarkka harkinta siitä, että käyttääkö viikkorahat Red Hot Chili Peppersin vai Smashing Pumpkinsin levyyn. Levykaupoissa soi myös usein musiikki ja kauppiaat saattoivat usein antaa suosituksia.

– Nykyään Spotifyssa on musiikin päättymätön virta, jossa artistit ja bändit vaihtavat paikkaa muutaman kappaleen välein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat