Puheenaihe

Toimittaja testasi 13 euron parturin – kun tuli maksun aika, epäilykset heräsivät: näin yrittäjä selittää

Turussa hiustenleikkuuta 13 eurolla tarjoava parturi ei antanut asiakkaalle kuittia. Kuvituskuva.

Anton Soinne

Turkulainen parturi-kampaamo mainostaa hiustenleikkuuta 13 eurolla.

Astutaanpa sisään ja kokeillaan, minkälaisen leikkauksen tuolla hinnalla saa.

Hinta on selvästi alle yleisen hintatason. Yleensä hiustenleikkuusta saa pulittaa paikasta riippuen noin 20–30 euroa.

Edullinen hinta on houkutellut paikalle muitakin asiakkaita. Oman vuoron odottelua tahdittavat latinolaiset rytmit.

 

Lopulta toinen partureista vapautuu ja leikkaa hiukset.

Leikkaus kestää 15 minuuttia. Lopputulos on siisti, mutta maksusta ei voi sanoa samaa.

Kun parturille tarjoaa maksukorttia, hän ilmoittaa saman tien, ettei korttimaksu käy.

Käteinen sentään käy. Parturi sujauttaa rahat lippaaseen ja antaa vaihtorahat.

– Kiitos ja tervetuloa uudelleen.

Parturi ei tarjoa kuittia eikä kysy, haluaisiko asiakas sitä.

Lain mukaan yrityksen ja elinkeinonharjoittajan on aina käteiskaupassa tarjottava kuitti automaattisesti.

 

Soitetaan yrittäjälle ja kysytään suoraan, miksei kuittia tarjottu. Yrittäjä vastaa, että voi kirjoittaa minulle sellaisen.

Yrittäjän verotietoja tarkasteltaessa selviää, että hän ei tienannut vuonna 2017 ollenkaan verotettavaa ansiotuloa, vaikka hänellä on ollut yritystoimintaa jo monta vuotta. Vuonna 2016 hän tienasi 9 105 euroa, mikä tekee kuukaudessa keskimäärin 759 euroa.

Puhelimessa yrittäjä kertoo tulevansa taloudellisesti toimeen, ja asiakkaita hänellä on riittävästi.

– Päivästä riippuen asiakkaita on yleensä 15-20, yrittäjä kertoo puhelimessa.

– Kyllä tulen toimeen.

Jos yrittäjä työskentelee kahdeksan tuntia päivässä ja palvelee 20 asiakasta, hänellä on tunnissa 2-3 asiakasta. Se tarkoittaa 26-39 euron tuloa tunnissa.

Yrittäjä vaikuttaa olevan haluton vastaamaan kysymyksiin. Hän keskeyttää puhelun ilmoittamalla olevansa kiireinen ja pyytää soittamaan myöhemmin uudelleen.

Sitten hän lyö luurin korvaan.

 

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Liimataisen mukaan parturi-kampaamon on yrityksen kulurakenteesta riippuen saatava tunnissa tuloja noin 60 euroa, jotta yrityksen toiminta olisi kannattavaa.

Liimataisen mukaan hiustenleikkaus 13 eurolla on mahdollista, mikäli siihen on käytetty vain vähän aikaa.

– Se on ihan mahdollista. Mutta jos hiustenleikkuuseen käytetään 30 minuuttia, silloin siitä ei ole voitu hoitaa kaikkia veroja ja muita velvoitteita.

– Jos joku polkee hintoja alas siksi, että ei hoida kaikkia velvoitteita, on aika epäreilua toimintaa, Liimatainen kommentoi.

 

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan asiassa on oleellista sekin, kuinka monta asiakasta parturi pystyy päivän aikana ottamaan.

– Näillä partureilla toiminta perustuu usein volyymiin, eli he tekevät paljon ja suhteellisen nopeasti.

Jos yritys pystyy tekemään tunnissa esimerkiksi neljä 15 euron hiustenleikkuuta sen sijaan, että tunnissa tehtäisiin kaksi 30 euron hiustenleikkuuta, yrityksen tunnissa saama ansio on yhtä suuri.

Yritystoiminnan kannattavuutta arvioidessa Rytkönen muistuttaa, että lähtökohtana tulee olla se, että asiaankuuluvat maksut suoritetaan.

– Tärkeää on, että kukaan ei saa hankkia kilpailuetua siten, että toimii lainvastaisesti. Se on jokaisen yrittäjän oma asia, millä hinnalla palvelua ja työpanostaan myy, hän sanoo.

 

Verohallinnon verotarkastusprosessin manageri Ari Repo toteaa, että yrittäjän pienet ilmoitetut tulot, palvelun edullinen hinta, vain käteisen kelpaaminen maksuvälineeksi ja kuitin antamatta jättäminen ovat yleensä vahva viite kohonneesta harmaan talouden riskistä. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi harmaan talouden toimija.

– Sen voi toki sanoa, että jos 13 eurosta pitää maksaa kaikki kiinteät ja muuttuvat kustannukset sekä lakisääteiset velvoitteet ja jos samaan aikaan asiakaspalvelutilanne kestää yhtä pitkään kuin enemmän veloittavissa liikkeissä, niin eihän siitä yrittäjälle kauhean paljon jää puhtaana käteen.

 

Juttu julkaistu alunperin Turkulaisessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Orgasmi vaan jatkui, jatkui ja jatkui..." – 5 naista testasi himotun seksivälineen: katso MTV:n paljonpuhuva video25.2.2019 03.50
Kuluttaja-lehti testasi 129 uutta televisiota: Nämä 55-tuumaiset ovat parhaita – jäätävä hintaero 65-tuumaiseen verrattuna20.9.2018 04.45
Kuluttaja-lehti testasi: Nämä 70 euron ja 25 euron kuulokkeet hakkasivat satoja euroja kalliimmat mallit – laatu vaihteli merkittävästi3.8.2018 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat