Puheenaihe

"Jos joku luulee naista saavansa naamallani, niin..." – Keravalaismiestä, 38, odotti Tinderissä todellinen yllätys

Milloin omasta sukupuolitaudista pitää kertoa esimerkiksi Tinder-deitille? Asiantuntijat neuvovat.

Arkisto

Keravalainen 38-vuotias mies koki yllätyksen saatuaan heinäkuussa tietää, että hänestä otettua valokuvaa on käytetty luvatta seuranhakupalvelu Tinderissä. Mies on työskennellyt mallina. Hänen kasvonsa koristivat profiilia, jonka haltijaksi oli ilmoitettu 43-vuotias Seppo.

 

Keskusrikospoliisissa nettipalveluiden parissa työskentelevän rikoskomisario Lauri Salon mukaan tällainen toiminta voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

– Se on hyvin tapauskohtaista ja riippuu kuvan käyttötarkoituksesta. Poliisin näkökulmasta tämä voisi olla identiteettivarkaus tai kunnianloukkaus. Edellytysten täyttyessä kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusrikkomus. Kaikki nämä rikosnimikkeet ovat lähtökohtaisesti sakkoasioita, Lauri Salo huomauttaa.

Identiteettivarkaudet työllistävät poliisia paljon. Viime vuonna Suomessa kirjattiin sillä nimikkeellä yli 3 500 rikosta, mikä on noin 1,5 prosenttia kaikista poliisin tietoon tulleista rikoksista.

Salon mukaan identiteettivarkauksilla valmistellaan tyypillisesti jotakin muuta rikosta, jolla pyritään esimerkiksi saamaan taloudellista hyötyä toisen kustannuksella.

– Suosittelen, ettei kenenkään kuvia käytetä luvatta mihinkään tarkoitukseen, sillä kyseessä voi olla laiton toiminta.

– Tällainen toiminta Tinder-palvelussa tuntuu järjettömältä, koska huijaus kuitenkin paljastuu, jos todellisena tarkoituksena on seuran hakeminen. Jos tarkoituksena on vain herättää vastapuolen kiinnostus ja luottamus, herää kysymys, onko mielessä jotain muuta vilpillistä ajatusta, Salo miettii.

 

Keravalaismies ei aio tehdä tapauksesta rikosilmoitusta. Hän suhtautuu tilanteeseen lähinnä huumorilla.

– Jos joku luulee naista saavansa naamallani, niin antaa mennä. Toisaalta voisi olla hyvä kitkeä tämä pois, ennen kuin siitä tulee muuta harmia kenellekään. Tutulta vietiin kaikki tunnukset meilin kautta ja tilailtiin tavaraa hänen nimissään. Ehkä siinä menee minullakin raja, hän hymähtää.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IL: Sanni, 23, haki vanhempaa seksiseuraa "Tinderin haastajasta" – sai mitä halusi ja paljon enemmän19.7.2019 04.00
Väite: Saat Tinderissä nopeasti tuloksia, jos aloitat keskustelun tällä "seksuaalisesti latautuneella" hymiöllä – "Kukaan ei tiedä miksi se on niin, mutta se on"7.5.2019 04.55
Ville, 30 sai ikuisen porttikiellon Tinderiin täysin ilman selitystä – Me Naiset: Tästä on kyse ja se voi käydä myös sinulle26.3.2019 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat