Puheenaihe

Suomalainen Janne teki autotallissaan nerokkaan keksinnön – säästääkö tämä työntekijöiltä isoja summia tulevaisuudessa?

Ergotrolleja voi vuokrata kotikäyttöön. Kehittäjä Janne Ryönäkoski antaa esimerkin yhdestä käyttökohteesta.

Teemu Vestovuo

Lohjalainen innovaatio Ergotroll kilpailee Suomen edustajana elokuun lopussa Pohjoismaisen ergonomiayhdistyksen Nordic Ergonomics Societyn (NES) järjestämässä kilpailussa Kööpenhaminassa. Janne Ryönäkosken keksimällä ja kehittämällä laiteella pyritään ehkäisemään ennalta tuki- ja liikuntaelinten liikarasituksesta johtuvia sairauslomia. Metalliosat valmistetaan Nummelassa ja verhoilu Lohjalla.

Kuten monessa muussakin innovaatiossa, Ergotrollin idea lähti ongelmasta.

– On paljon työtehtäviä, joita ihmiset joutuvat tekemään kotona tai ammatissaan ja jotka ottavat polviin ja selkään. Esimerkiksi rakennusalalla ihmiset joutuvat aika huonossa kunnossa sairaseläkkeelle, ja paikat ovat rikki, Ryönäkoski taustoittaa.

 

Asiasta kertoi ensin Länsi-Uusimaa, jonka verkkosivuilta voit käydä katsomassa videon Ergotrollin käytöstä ja yhdestä kesäisestä käyttökohteesta.

 

Ergotroll kehitettiin elokuvamaisesti autotallissa erehdys kerrallaan. Apua tarjosi Ryönäkosken ystävä, joka on metallialan asiantuntija. Ensimmäiset luonnokset piirrettiin vuonna 2016, mutta ajatus lähti itämään kymmenisen vuotta sitten. Ryönäkoski työskenteli silloin myyntipäällikkönä mansikkaviljelmillä.

– Näin kuinka haastavissa olosuhteissa työntekijät joutuvat tekemään töitä ja mietin, että eikö tuohon ole ratkaisua, Ryönäkoski selittää.

Lopputuloksena oli mansikanpoimintaan kehitetty Berrytroll, joka on Ergrotrollin prototyyppi.

Ryönäkosken innovaatio on syntynyt pitkälti kokemusasiantuntijuuden kautta. Terveysalan asiantuntijoilta on haettu neuvoja, mutta työasennot on kehitetty käytännössä kokeilemalla.

Ergotrolleja sekä myydään että vuokrataan päivä- tai viikkokäyttöön niin yksityisille henkilöille kuin firmoille. Myynti on vielä alkutekijöissään, ja yksittäisiä kappaleita on myyty ja vuokrattu Lohjan seudulle, Turkuun, Jyväskylään ja Ouluun. Lisäksi kyselyjä on tullut Ruotsista ja Kanadasta.

Erikoisin käyttökohde Ergotrollille on ollut jäähallin pukukopissa.

– Juniorijääkiekkojoukkueen huoltaja sitoi 6–8-vuotiaiden pelaajien luistimet Ergotrollia käyttäen, Ryönäkoski kertoo.

 

Innovaation taustalla ovat jalot aatteet.

– Työnantajat ja -tekijät säästävät sairaslomia ja sitä kautta rahaa. Ammattikäytössä taas päästään terveempänä eläkkeelle. Eihän nykypäivänä ole parempaa sijoitusta kuin terveys, Ryönäkoski toteaa.

– Rahaa tärkeämpää minulle on, jos pystyn tekemään tuotteen, josta on ihmisille hyötyä.

Lisäksi jokaisesta myydystä Ergotrollista lahjoitetaan 10 euroa vähävaraisten lasten urheiluharrastusten tukemiseen.

NES:in kilpailun finaaliin Ryönäkoski osallistuu Suomen Ergonomiayhdistyksen lähettämänä. Hänellä on selkeät tavoitteet, vaikka jo kilpailuun pääseminen itsessään on saavutus.

– Olen ollut urheilussa aina mukana ja haluan aina voittaa. Ei Kööpenhaminaan mitään hopeamitalia lähdetä hakemaan. Katsotaan miten käy, mutta kyllä nälkä kasvaa syödessä.

NES 2019

50. kerran järjestettävä Pohjoismaisen ergonomiayhdistyksen (Nordic Ergonomics Society) konferenssi.

Pidetään 25.–28.8. Kööpenhaminassa Tanskassa.

Konferenssin teemana tänä vuonna Future Work: Digitalisation and Innovation.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat