Puheenaihe

Eija, 52, sai vakavan sairaskohtauksen ja joutui jättämään ammattinsa – jakaa nyt kokemuksensa sekä tavan, jolla sai elämän takaisin raiteilleen

Eija Räisästä on auttanut eteenpäin usko omiin kykyihin. "Olen ollut energinen, itsepäinen ja sitkeä aina."

Matias Honkamaa

Uravalmennus on laaja käsite. Silloin kun uravalmennus on osa ammatillista kuntoutusta, sillä autetaan ihmisiä pysymään työelämässä terveydellisistä rajoitteista huolimatta. Se voi tarkoittaa paluun helpottamista omaan työhön pitkän sairausloman jälkeen tai paremmin soveltuvan työn etsimistä.

Ammatillinen kuntoutus ja siihen liittyvä uravalmennus toivat myös tervolaiselle musiikin maisterille Eija Räisäselle, 52, uuden työuran.

 

Räisäsen elämä mullistui maaliskuussa 2017, kun yöllinen aivoverenvuoto pisti tauolle oopperalaulajan ja laulunopettajan vuosikymmeniä kestäneen uran.

– Minulla oli tuolloin monta rautaa tulessa. Opiskelin töiden ohella Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa johtamista ja kauppatieteitä, kun sairastuin, hän kertoo.

– Aivoverenvuodon jälkeen olin kymmenen viikkoa sairaalassa. Toispuolihalvaus vei liikuntakyvyn vasemmalta puoleltani, enkä pystynyt aluksi puhumaan laulamisesta puhumattakaan.

Kuntoutus alkoi välittömästi.

– En ehkä ollut ihan kartalla omasta olostani, sillä yritin jatkaa opintojani jo ensimmäisinä päivinä sairaalassa. Olen ollut energinen, itsepäinen ja sitkeä aina. Päätin, etten anna periksi ja että jonain päivänä vielä laulan, Räisänen kertoo.

 

 

Vaikka Räisänen on mennyt sisukkaasti eteenpäin ja toipunut hyvin, aika pian oli selvää, että vanha ammatti meni.

– Olen varma, että laulan ja konsertoin vielä jonain päivänä. Mutta sille tasolle, jolla olin, en todennäköisesti enää pyri.

Uravalmennuksessa hänen vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan alettiin miettiä uudesta näkökulmasta. Käänteentekeväksi muodostui kulttuurituottajan tutkinto, jonka hän oli suorittanut Humanistisessa ammattikorkeakoulussa vuonna 2015. Sen myötä Räisänen oli työskennellyt festivaalin toiminnanjohtajana, hankevetäjänä ja festivaalituottajana.

– Olin asunut kaksikymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla, mutta muutin sairastumiseni jälkeen synnyinpaikkakunnalleni Tervoon lähelle vanhempiani. Työkokeilupaikka löytyi Pielavedeltä.

 

Räisänen aloitti viime joulukuussa Pielaveden kunnan kulttuurisuunnittelijana ja -koordinaattorina. Aluksi työkokeilua oli kolme kuukautta kerrallaan, mutta kesäkuun alussa se vaihtui määräaikaiseksi työsuhteeksi.

– Työ on tuntunut tosi hyvältä, ja olen saanut tehdä monenlaisia juttuja. Työkaverit ovat mukavia, ja työnantaja on suhtautunut tosi hyvin ja ennakkoluulottomasti.

Hän kiittää myös uravalmentajiaan Katja Noponen Oy:ssä.

– He ovat asiantuntijoita näkemään ihmisen vahvuudet ja osaamisen. He osaavat tarvittaessa myös toppuutella.

 

 

Räisänen tekee tällä hetkellä kuuden tunnin työpäivää sekä välillä etätöitä, sillä toiminta- ja fysioterapiat tarkoittavat tällä hetkellä säännöllisiä käyntejä Kuopiossa.

Räisästä on auttanut kova motivaatio ja usko omiin kykyihin.

– Olen valmis kouluttautumaan lisää ja uskon, että pystyn vielä vaikka mihin.

Työajan jälkeen hänen päivänsä täyttyvät muun muassa monipuolisesta liikunnasta ja lauluäänen harjoittamisesta.

– Ääni on onneksi tallella ja äänihuuleni toimivat normaalisti. Minulla on ollut myös tuuria matkassa.

 

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat