Puheenaihe

Poliisit uupuvat työssään: liikaa töitä, jatkuva kiire ja liian vähän tekijöitä

Poliisien työnantajat saivat psykososiaalisen kuormituksen hallinnasta yhteensä 7 kehotusta määräajalla ja 15 toimintaohjetta. Kehotukset annettiin pääkaupunkiseudulla toimiviin yksiköihin. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / arkisto

Poliisit uupuvat työssään henkisen kuormituksen, jatkuvan kiireen ja resurssien riittämättömyyden vuoksi.

Erityisen kuormittuneita ovat rikostutkinnassa ja pääkaupunkiseudulla työskentelevät poliisit. Tilanteesta kertoo poliisin työsuojeluvalvonnan tilannekartoitus, joka alkoi viime vuonna jatkuen tänä vuonna.

Valvonta kohdistui Poliisihallitukseen sekä poliisiasemiin pääkaupunkiseudulla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa.

Tarkastuksilla valvottiin laajasti työsuojeluun liittyviä asioita. Eniten puutteita ilmeni poliisien työssään kokeman psykososiaalisen kuormituksen hallinnassa. Työsuojeluvalvonta muistuttaa, että turvallisuuslain mukaan työnantajan tulee huolehtia, ettei haitallinen kuormitus vaaranna työntekijöiden terveyttä.

Tarkastusten perusteella on tavallista, että työpaikoilla oli tehty kuormituksen vähentämiseksi toimenpiteitä, mutta ne eivät olleet riittäviä tai kohdistuivat vääriin asioihin. Esimerkiksi pelkkä töiden organisointi ja koulutukset eivät riittäneet poistamaan haitallista kuormitusta, joka johtuu poliisien liiallisesta työmäärästä.

Poliisien kokeman haitallisen kuormituksen taustalla on usein se, että rajalliset määrärahat edellyttävät työntekijöiden vähentämistä samalla, kun työmäärä on kasvanut.

Joissakin yksiköissä sairauspoissaolot olivat vähentyneet, koska poliisit kokivat, että poissaolo vain lisäisi kuormitusta entisestään.

– Tässä on suuri riski siihen, että puolikuntoisena töitä tekevät työntekijät kuormittuvat entisestään ja jäävät lopulta pitkille sairauslomille, työsuojelutarkastaja Peetu Santalahti Etelä-Suomen aluehallintovirastosta huomauttaa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat