Viihde

Aikakoneen Sani paljastaa käsittämättömän työtahtinsa – "vaatii läheisiltäni loputtomasti ymmärrystä"

Jouni Harala

Aikakoneen solistilla, Sanilla eli Saija Aartelalla, on meneillään kiireinen kesä. Aikakoneen kanssa keikkailun lisäksi Aartela esiintyy soolona, duona sekä vierailevana solistina muiden yhtyeiden kokoonpanoissa.

– Yhdeksän keikkaa viikkoon on näin kesäisin vakio, Aartela kertoo. Aartela on mukana myös Lappajärven kesäteatterin Pari suhdetta -musikaalissa. Esityksiä on neljänä päivänä viikossa.

Lisäksi Aartela johtaa Villilän kartanoa, juhlatila-, ravintola- ja hotellipalveluita tarjoavaa kulttuurikeskusta Nakkilassa. Villilän kartanon pyörittäminen toteuttaa Aartelan pitkäaikaista unelmaa, mutta vie paljon aikaa ja energiaa.

– Onneksi olen saanut Villilään osaavan henkilökunnan, jonka ansiosta toiminta rullaa, Aartela kiittelee.

Kaiken ohella Aartela pyörittää perhearkea. Hänellä on 8-vuotias tytär, joka on äitinsä mukaan tottunut arkielämän ailahtelevuuteen.

– Elämämme on hektistä, on aina ollut. Joudumme säätämään aikataulujen kanssa ja tekemään paljon poikkeusjärjestelyjä. Jään töiden takia usein paitsi hetkistä ja tapahtumista, joissa haluaisin olla mukana, Aartela harmittelee.

Onnekseen heillä on vankka tukiverkosto: Aartela kertoo saavansa paljon apua esimerkiksi omilta vanhemmiltaan.

– Työni vaatii läheisiltäni loputtomasti ymmärrystä ja joustavuutta, joita heillä onneksi riittää. Olen siitä äärettömän kiitollinen, hän toteaa.

Perhe ja erityisesti tytär ovatkin yksiä Aartelan suurimmista voimavaroista. Vaikeina hetkinä hän kertoo keskittyvänsä siihen, miksi tekee sitä, mitä tekee.

– Teen töitä myös tyttäreni vuoksi. En ole katunut alavalintaani hetkeäkään. Saan tehdä sitä mitä osaan ja rakastan, ja nautin siitä, vaikka välillä onkin rankkaa, muusikko sanoo määrätietoisesti.

Kamalinta Aartelasta olisi, jos työt yhtäkkiä loppuisivatkin – siksi hänellä on tapana haalia hommia.

Lomailla laulaja ehtii vain ani harvoin – edellisestä vapaaviikosta on ehtinyt vierähtää jo tovi. Kulttuurikohteissa kiertely tai aktiviteetit eivät Aartelan lomailuun kuulu.

– Yleensä lomalla vain istun. Siis ihan oikeasti vain istun, hän nauraa.

Aartelan tavoitteena on löytää tulevalta syksyltä viikko, jolloin voisi pakata laukkunsa ja lentää lämpimään. Hän paljastaa tykästyneensä yksin matkusteluun.

– On ihanaa vain löhötä rannalla nauttien auringosta, merestä ja rauhasta – siitä, ettei joku ole jatkuvasti nykäisemässä hihasta. Se on tyhjentävän rentouttavaa.

Aartelan työntäyteiseen keikkakesään on mahtunut jos jonkinlaisia keikkoja, niin suuria festivaalilavoja ja tuhatpäisiä yleisöjä kuin pieniä, parin sadan katsojan konserttejakin.

– Pidän jokaisesta keikasta yhtä paljon. Lavan koolla tai yleisömäärällä ei ole minulle mitään väliä.

Aartela kertoo, että vuodesta ja keikasta toiseen Aikakoneen yleisö vaatii kuulla vanhoja hittejä.

– Välillä yritämme ujuttaa keikoille uudempaakin tuotantoa, mutta ei se uppoa samalla tavalla kuin esimerkiksi Odota tai Tuhat yötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat