Puheenaihe

Ex-Miss Helsinki tuli raskaaksi ja joutui pian keskelle melkoista helvettiä – avautuu nyt asiasta, josta moni tuleva äiti kärsii vaieten

Janna-Juulia Vuorela.

Toni Tervo

Vuoden 2017 Miss Helsinki Janna-Juulia Vuorela ilmoitti muutama viikko sitten sosiaalisessa mediassa odottavansa esikoistaan.

Se mitä hän ei sanonut, oli että ensimmäiset raskauskuukaudet olivat olleet melkoista helvettiä.

– Olin niin huonossa kunnossa, että minut vietiin sairaalaan tiputukseen. Olin fyysisesti ja henkisesti ihan loppu. Pidin niiltä kuukausilta päiväkirjaa ja olen kirjoittanut sinne muun muassa sen, että itkin hampaita pestessä, koska se oli niin tuskallista. Yritin tehdä normaaleja juttuja, mutta kaikki vaati hirveää ponnistelua.

Vuorelalla diagnosoitiin hyperemeesi, eli vaikea raskauspahoinvointi, josta kärsii vuodessa noin 700 tulevaa äitiä Suomessa. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan Hyperemeesissä oireet alkavat tavanomaisena raskauspahoinvointina, mutta parin viikon kuluessa oksentelukohtaukset tihenevät ja jatkuva yökkääminen aiheuttaa myös ylävatsakipua. Lisäksi oksennuksessa voi näkyä veriviiruja. Jos mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, paino voi laskea ja potilas kuivuu.

Vuorelalla oireet alkoivat viikolla kuusi.

– Yhtäkkiä mikään ei vaan pysynyt sisällä. Painoni putosi neljä kiloa.

Pahimmillaan hyperemeesi voi kestää koko raskauden ajan. Vuorelan tapauksessa se kuitenkin on viime aikoina helpottanut.

– Voin edelleen huonosti, mutta ei tämä ole mitään verrattuna niihin alkuaikoihin.

Ex-missi kertoo kokeneensa, että hyperemeesiä ei oteta tarpeeksi vakavasti ja sen vuoksi siitä ei monesti haluta puhua.

– Olen huomannut, että sitä vähätellään. Ihmisten on jotenkin vaikea uskoa, että olo voi oikeasti olla niin huono. Olen esimerkiksi lukenut, että jollain hyperemeesi on jopa ollut niin paha, että on päätynyt aborttiin. Itsellä sellainen ei ole kyllä onneksi käynyt mielessäkään.

Parhaillaan Vuorela on raskausviikolla 24 ja odottaa pienen tyttövauvan syntymää innolla. Hän kertoo, että vielä vuosi sitten ei nähnyt itseään tässä vaiheessa vielä äitinä.

– Olen ollut aina tosi ura edellä -ihminen. Olen kyllä aina tiedostanut haluavani perheen, mutta keskityin tiukasti uraan. Tavoittelin vuosikausia yhtä työpestiä, mutta se meni minulta ohi ja tuntui, kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Vähän aikaa asiaa sulateltuani tuli sellainen olo, että ehkä tämä oli merkki perustaa se perhe nyt.

Ex-missi ei ole varma miten hyperemeesi vaikuttaa intoon laajentaa perhettä jatkossa. Tila nimittäin uusiutuu herkästi.

– Olen aina ajatellut haluavani lapselleni sisaruksia, sillä itsellänikin niitä on. Tuo oli kyllä sen verran kamalaa, että pitää vähän katsoa. Ehkä aika kultaa muistot, Vuorela nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miss Helsinki Nina, 26, hermostui Onnibus-matkustajan käytöksestä – julkaisi blogissaan kuvan röyhkeästä tempusta24.4.2019 04.00
Ex-missi Janna-Juulia paljastaa blogissa: näin "paljon" Miss Helsinki tienaa vuodessa – "jos joku väittää köyhäksi..."4.2.2019 03.50
Miss Helsinki -perintöprinsessa Eevan, 22, muokattu alusvaatekuva paljastaa – näin meitä huijataan29.1.2019 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat