Puheenaihe

Tämä on keskimääräinen tuntipalkka yksityissektorilla Suomessa – tienaatko enemmän?

Kuvituskuva.

Arkisto/ Riitta Ketola

Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten palkansaajien keskituntiansio oli ilman ylityölisiä 16,3 euroa vuonna 2018, Tilastokeskus kertoo. Miesten keskiansio oli 16,8 euroa ja naisten 13,8 euroa tunnilta. Summa sisältää aika-, urakka- ja palkkiotyöstä säännölliseltä tehdyltä työajalta maksettujen palkkojen lisäksi vuorolisät ja muut erilliset lisät sekä sunnuntai- ja ylityöpalkan perusosat.

Ylitöiden kanssa keskituntiansio oli keskimäärin 17,2 euroa tunnilta. Miehillä summa oli 17,8 euroa ja naisilla 14,4 euroa, Tilastokeskus kertoo.

Yksityisen sektorin tuntipalkkaiset palkansaajat tekivät kokopäivätöissä ylitöitä keskimäärin 5,6 tuntia kuukaudessa. Miehet tekivät keskimäärin enemmän ylitöitä kuin naiset. Vuonna 2018 miehet tekivät kuukaudessa ylitöitä keskimäärin 6,0 tuntia ja naiset 3,7 tuntia.

Sukupuolten palkkaerot vaihtelevat ammattiluokittain. Yksityisen sektorin tuntipalkkaisilla palkansaajilla ammattiluokkien sisällä suurin osa naisten keskiansioista oli vähintään 84 ja enintään 102 prosenttia verrattuna miesten keskiansioon vuonna 2018. Keskimääräinen palkkaero oli kahdeksan prosenttia tarkimmalla ammattiluokituksen tasolla, Tilastokeskus kertoo.

– Sukupuolten palkkaerot ammattiluokissa selittyvät osittain sillä, että yksittäiset ammattiluokat sisältävät erilaisia työtehtäviä ja useampia eri ammattinimikkeitä. Esimerkiksi ammattiluokassa ”Metsurit ja metsätyöntekijät” metsurit ovat lähes pelkästään miehiä, mutta metsänhoitotöissä on myös merkittävä määrä naisia, Tilastokeskus kertoo.

Tilasto kuvaa noin 321 000 palkansaajan tietoja, joista noin 62 prosenttia oli teollisuuden ja rakennusalan työntekijöitä. Tilaston palkansaajista miehiä on 80 prosenttia ja naisia 20 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat