Puheenaihe

Kärsitkö sinäkin tästä pelottavasta ilmiöstä öisin? Me Naiset: tästä se johtuu

Kuvituskuva.

Savolainen Laura

Kyselytutkimusten mukaan 10 – 50 prosenttia suomalaisista kokee elämänsä aikana unihalvauksen, kirjoittaa Me Naiset. Useimpien kohdalla unihalvaus toistuu vain kerran tai pari, mutta esimerkiksi narkolepsiapotilaat saattavat kärsiä toistuvista unihalvauksista.

Unihalvauksessa on kyse siitä, että valve ja REM-unen piirteet sekoittuvat. Aivot jäävät hetkeksi eräänlaiseen välitilaan.

– Aivot heräävät, mutta tietyt REM-unen aikaista lihashalvausta säätelevät mekanismit eivät napsahda pois päältä samaan aikaan, selittää tutkijatohtori Katja Valli Turun yliopistosta.

– Käytännössä ihminen pystyy siis avaamaan silmät, mutta ei liikkumaan tai puhumaan.

Vallin mukaan keskeinen tekijä unihalvauksen synnyssä on stressi, kertoo MN.

– Stressiin usein liittyvä univaje on merkittävä tekijä unihalvauksissa, Valli lisää.

Unihalvaukseen liittyy usein hallusinaatioita, jotka ovat lähes poikkeuksetta pelottavia. Moni unihalvauksen kokenut kuvailee aistineensa jonkinlaista pahuutta. Vallin mukaan kyse on hypnopompisesta hallusinaatiosta eli valveunesta.

Unihalvauksen kesto on muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Se menee ohi itsestään, hallusinaatiot häviävät ja liikkumiskyky palautuu normaaliksi. Palautumista voi yrittää nopeuttaa esimerkiksi puristamalla kättä nyrkkiin, kirjoittaa MN.

– Unihalvaus on todella pelottava kokemus, jos ei tiedä, mistä on kyse. Tärkeintä on kuitenkin tietää, ettei unihalvaus ole millään tavalla vaarallinen. Se menee aina ohi itsekseen eikä aiheuta minkäänlaisia haittoja, kertoo tutkijatohtori Katja Valli.

Me Naisten kirjoitus on kokonaisuudessaan täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tämän verran yössä tulee saada unta – jos nukut enemmän tai vähemmän riski sairastua vakavasti kasvaa merkittävästi7.9.2018 04.55
Etkö saa unta lentokoneessa? Sara Chafak paljastaa kikan, jolla hän saa lähes aina nukuttua – oletko jo kokeillut?17.5.2019 04.55
Nukutko huonosti? 80 prosenttia ei tunnista piinallista sairauttaan3.10.2016 07.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat