Puheenaihe

Onko tässä Suomen makein työpaikka? Suomessa on vain 50 siihen pätevää ihmistä

Arkistokuvassa Fazerin tuotteita.

Arkisto/Marika Lumme

Fazerin makeistehtaalla työskentelee kymmeniä työntekijöitä, joilla on takataskussaan Makeistaja-tutkinto.

Makeistaja-tittelin omaavia fazerilaisia on kaikkiaan reilu 50. Fazer Makeisten kehityspäällikkö Päivi Mäkitalon mukaan Makeistaja-tutkinto on Fazerin oma koulutusnimike.

– En ainakaan ole kuullut, että vastaavaa olisi muualla, Mäkitalo sanoo.

Ensimmäinen koulutus aloitettiin vuonna 2009.

– Koimme tarvetta laajentaa työntekijöidemme elintarviketeollisuuden ammattiosaamista. Missään ei opeteta juuri makeisten valmistusta niin perusteellisesti kuin meidän tarpeemme oli, Mäkitalo kertoo.

Makeistajat ovat suklaan, lakritsin, marmeladien, keksien ja kovien karkkien valmistamisen ammattilaisia. Makeistaja tietää muun muassa sen, mitä vaatii, että kovan karkin sisällä on nestemäinen sisältö. Koulutus on toteutettu yhteistyössä Varian kanssa.

Koulutus on järjestetty ryhmille, jossa on ollut vain Fazerin omaa väkeä eri tehtailta Vaaralasta, Lahdesta ja Lappeenrannasta.

Mäkitalo kertoo, että koulutuksissa opiskeltiin eri vuosina työntekijöiden pohjakoulutuksesta riippuen esimerkiksi makeisten valmistusprosessia, laaduntarkkailua, hygieniaosaamista ja erityisruokavalioita.

Elintarviketeollisuuteen suuntautuneesta viimeisimmästä koulutuksesta valmistuttiin vuonna 2015. Makeistaja koulutuksia aiotaan Mäkitalon mukaan järjestää myös jatkossa tarpeen mukaan.

– Pari viime vuotta olemme tutkintoon johtavissa opinnoissa panostaneet käyttäjäkunnossapitoon ja esimieskoulutuksiin, joita jälkimmäisiä toteutetaan myös yhteistyössä Varian kanssa, Mäkitalo sanoo.

Vantaan ammattiopisto Varian asiakasvastaava Keijo Mikkosen mukaan Makeistaja-tutkinnossa Varia on toiminut kouluttajana, näyttöjen järjestäjänä ja oppisopimusten tekijänä.

Tällä hetkellä Varialla on Mikkosen mukaan käynnissä useita yrityksille suunnattuja toteutuksia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin eri aloille.

– Yrityksille on kaikkiaan 164 ammatillista tutkintoa. Haulamme olla mukana varmistamassa yritysten osaamista ja ammattitaitoa. Koko Varian toiminnan lähtökohtana on palvella työelämää, siksi olemme tiiviisti mukana yritysyhteistyössä, Mikkonen selvittää.

Fazerilassa pyörii myös oma Fazer Suklaa Akatemia. Siellä jossa henkilökunta saa syvempää tietoa suklaan valmistuksesta aina kaakaopavuista lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat