Puheenaihe

IL: Sairausloman saaminen voi vaikeutua Suomessa – "Sairausloman edellytys on sairaus"

Sairausloman arviointiin tullaan käyttämään 16 kysymystä, jotka auttavat työkyvyn selvittämisessä.

Johanna Erjonsalo

Uuteen Käypä hoito -suositukseen kuuluu 16 kysymystä, joiden on tarkoitus auttaa ja ohjata lääkäreitä sairauspoissaolon arvioinnissa. Kysymykset auttavat arvioimaan sairausloman pituutta ja tarvetta työkyvyn näkökulmasta.

Finla Työterveyden johtava työterveyslääkäri Anu Pekki kertoo Iltalehdessä, että voi käydä niin, että nykyistä useammin potilas ei saa sairauslomaa.

– Mutta potilas ei varmasti jää ilman hoitoa. Toivottavasti tämä ohjaa siihen, että asiaan tartutaan nopeammin ja että potilas ohjataan saamaan juuri sellaista apua, joka auttaa häntä paremmin kuin pelkkä sairauspoissaolon kirjoittaminen, Pekki kertoi.

Pekin mukaan työterveyslääkärillä työkyvyn arvioiminen on tuttua, mutta muilla lääkäreillä se ei ole ollut yhtä selkeää.

Suosituksen yksi tavoite on, että työterveyden ulkopuolella ei kirjoitettaisi liian pitkää sairauslomaa, vaan ohjeistuksen minimisuositus. Tavoitteena on myös ohjata asiakas hänen työnsä paremmin tuntevan lääkärin hoitoon.

– Sairausloman edellytys on sairaus. Sairauspoissaolon tarkoitus ei ole hoitaa asioita, joihin sairasloma ei ole oikea lääke. Sairauspoissaolon piiriin eivät välttämättä kuulu ihmisen arkeen ja elämään kuuluvat tavalliset asiat, kuten reaktiot vastoinkäymiseen tai suruun, Pekki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat