Puheenaihe

Suosituimpien koirarotujen yleiset kuolinsyyt listattiin – katso tästä oman lemmikkisi riskiryhmä

Nivelsairaudet ja muut liikuntaelimistön ongelmat ovat yleinen syy koiran lopettamiseen muun muassa labradorinnoutajien kohdalla. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Suosituimpien koirarotujen yleisimpiä kuolinsyitä ovat kasvaimet, liikuntaelimistön ongelmat ja liikennetapaturmat. Tiedot perustuvat Ruotsin Agria Eläinvakuutuksen vakuutustilastoihin koirien terveydestä ja kuolleisuudesta. Tilastoja on kerätty vuosilta 2011–2016 yli 180 koirarodusta, samoja rotuja on Suomessakin.

Syöpä yleistyy myös koirilla ja vaikka nykyaikana syöpä on koirilla usein hoidettavissa oleva sairaus ja hoitomenetelmät ovat erittäin kehittyneitä, johtaa kasvain tai syöpä usein koiran menehtymiseen.

Koirien yleisin syöpä on imusolmukesyöpä ja se on yleinen kuolinsyy muun muassa kultaisellanoutajalla ja berninpaimenkoiralla. Rhodesiankoiralla puolestaan esiintyy kasvaimia luustossa ja hengitysteissä sekä verisyöpiä.

Koirien elinikään voivat vaikuttaa tietyt perinnölliset sairaudet. Osa koirista taas elää tapaturma-alttiimpaa elämää, joka lisää koiran ennenaikaisen menehtymisen riskiä.

Tilastojen mukaan bordercolliella, chihuahualla ja jackrussellinterrierillä on suuri riski jäädä auton alle.

– Koira on kuitenkin vaistojensa varassa elävä eläin, joka voi kytkemättä ollessaan lähteä esimerkiksi jäniksen, ketun tai muun metsäneläimen perään tai säikähtäessään paeta yllättäen, muistuttaa kytkettynä pitämisen tärkeydestä Agria Eläinvakuutuksen Suomen maajohtaja Anna Linder.

Myös monet metsästyskoirat kuten dreeveri, saksanseisoja ja jämtlanninpystykorva menehtyvät usein joko liikennetapaturmassa tai villieläimen kuten villisian aiheuttamiin vammoihin. Sama koskee saksanmetsästysterriereitä, joilla lisäksi yksi yleinen kuolinsyy on menehtyminen katoamisen tai karkaamisen seurauksena.

Helpoin tapa ennaltaehkäistä liikennetapaturmia on pitää koira aina kytkettynä, kun liikutaan autojen läheisyydessä. Vuoden pimeään aikaan tulee muistaa myös käyttää heijastinta.

Nivelsairaudet ja muut liikuntaelimistön ongelmat eivät sinänsä kuulosta tappavilta, mutta suosituilla roduilla kuten bordercolliella, labradorinnoutajalla, mäyräkoiralla ja saksanpaimenkoiralla ne ovat yleinen syy koiran lopettamiseen.

Koirarodut

Sekarotuinen: Kasvaimet nisissä, luustossa ja verisyövät

Labradorinnoutaja: Liikuntaelinten vaivat: pääasiassa kyynärnivelvaivat

Chihuahua: Ihovauriot, auton alle jääminen

Kultainennoutaja: Verisyövät, kasvaimet maksassa, vatsassa, ihossa ja luustossa

Saksanpaimenkoira: Liikuntaelinten vaivat: välilevy- ja nikamasairaudet, lonkkanivelvaivat

Jackrusselinterrieri: Kasvaimet vatsassa, suolistossa ja nisissä

Mäyräkoira: Liikuntaelinten vaivat: selkä-, välilevy- ja nikamasairaudet

Jämtlanninpystykorva: Auton alle jääminen

Bordercollie: Liikuntaelinten vaivat: välilevy- ja nikamasairaudet, osteokondroosi, lonkkanivelvaivat

Cavalier kingcharlesinspanieli: Sydänviat: sydämen sivuääni ja vajaatoiminta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat