Puheenaihe

Tämän ikäsi kertoo unestasi – 24 ikävuoden jälkeen nukkumisessa tapahtuu muutos

Riittävä nukkuminen on unilääkärin mukaan helppo tapa parantaa terveyttään. Kuvituskuva.

Arkisto / Lotta Åberg

Uni vaihtelee iän, maantieteen ja sukupuolen mukaan, kertoo suuri unitutkimus. Poikkeuksellisen laajassa tutkimuksessa tarkasteltiin nukkumista eri puolilla maailmaa.

Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin yli 17 000 nuoren ja nuoren aikuisen nukkumistottumuksia kahden viikon ajan. 16–30-vuotiailta nukkujilta mitattiin lähes neljännesmiljoona yötä.

 

Tulosten mukaan nuoret naiset nukkuivat enemmän kuin nuoret miehet, ja naiset menivät myös aikaisemmin nukkumaan.

– Maantieteelliset erot olivat suhteellisen pieniä, mutta samansuuntaisia kuin aiemmissa, pienemmissä tutkimuksissa. Unen tarve ei vaihtele paljoakaan kulttuurista toiseen, mutta eroja syntyy siinä, kuinka paljon nukkumiselle annetaan aikaa, kertoo tutkijatohtori Liisa Kuula Helsingin yliopistosta.

Unen kestossa ja ajoituksessa on ikään, maantieteellisiin alueisiin ja sukupuoleen liittyviä eroja. Unen ajoitus siirtyy myöhemmäksi 16–24-vuotiailla, mutta sen jälkeen unen ajoitus taas aikaistuu.

– Mielenkiintoinen löydös oli, että vuorokausirytmi siirtyy eteenpäin vielä yli 20-vuotiaillakin. Aiemmin on tiedetty, että unen ajoitus viivästyy nuoruudessa. Tässä tutkimuksessa korostui hyvin se, kuinka pitkälle aikuisuuteen tämä todella jatkuu, Kuula jatkaa.

Pisintä unta nautittiin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun taas lyhyintä uni oli Aasian maissa. Myöhäisin unirytmi oli Lähi-Idän nukkujilla ja aikaisin Oseaniassa.

Nukkuvien seuranta tapahtui tutkittavien omilla rannelaitteilla, jotka mittaavat unta esimerkiksi kiihtyvyysantureiden avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Etkö saa unta lentokoneessa? Sara Chafak paljastaa kikan, jolla hän saa lähes aina nukuttua – oletko jo kokeillut?17.5.2019 04.55
Nukutko yli 9 tuntia yössä? Ei ehkä kannattaisi9.8.2018 22.45
Tämä on paras määrä unta yössä – jos nukut enemmän tai vähemmän riski sairastua vakavasti kasvaa jopa 33 %6.9.2018 04.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat