Puheenaihe

Apu: Karhumies Sulo Karjalainen on myös ilveskuiskaaja – ”Mitäs kissat, millainen päivä on ollut tänään?”

Kuvituskuva.

Mauno Hämäläinen

Kuusamon Suurpetokeskuksen omistaja Sulo Karjalainen on tullut tunnetuksi karhumiehenä. Hän tuntee myös Suomen ainoan kissapedon, ilveksen ehkä paremmin kuin kukaan muu Suomessa, kirjoittaa Apu.

Tällä hetkellä Karjalaisen aitauksessa on kuusi ilvestä. Ne ovat huonokuntoisina hoitoon haettuja. Henkiin jääneistä pennuista osa on palautettu takaisin luontoon, ja tarhaan ovat jääneet ne, jotka eivät luonnon oloissa pärjäisi, kertoo Apu.

Karjalainen itse tuntee jokaisen ilveksen yksilönä, vaikka kaikilla ei nimiä olekaan. 

– Mitäs kissat, millainen päivä on ollut tänään, Karjalainen juttelee avatessaan ilvesaitauksen ovea.

– Aivan omanlaisia persoonallisuuksia nämä ovat kaikki. Yhteistä niille on se, että ne ovat sosiaalisia ja tykkäävät hengata tutun hoitajan kanssa.

– Liikkeet, eleet ja saalistusasennot ovat ilveksillä samanlaisia kuin kotikissoilla, mutta ilves pystyy ponnistamaan paikoiltaan kolmen metrin korkuisen loikan, kertoo Karjalainen Avulle.

Kuusamossa pohjoinen syksy etenee kovaa vauhtia. Kohta Suurpetokeskuksen ovet sulkeutuvat yleisöltä, ja se alkaa vetäytyä talviuneen, kirjoittaa Apu.

Paikan kuuluisin asukki on Taiteilijaseura Koillinen ry:n kunniajäseneksi nimetty Juuso–karhu. Sen tekemää taidetta on myyty Hagelstamin kansainvälisessä huutokaupassa yli tuhannen euron vasarahinnalla.

Apu–lehden artikkeli on täällä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat