Viihde

Suomessa vammainen on joko luuseri tai ylistetty sankari, sanoo MC Cepari – ja nyt mies aikoo muuttaa asian riimien voimalla

Mika Leminen eli MC Cepari

Toni Tervo

Säälittävä uhri tai jalustalle nostettu sankari.

Näin Suomessa käsitellään vammaisia ihmisiä, toteaa muusikko Mika Leminen. CP-vammasta kärsivää miestä on jo vuosia ärsyttänyt tapa, jolla vammaisista puhutaan.

Hän ei kaipaa sääliä eikä hehkutusta.

– TV:ssäkin vammaiset esitetään joko luusereina tai vammansa ylittävinä sankareina. Ne on aina ne kaksi kategoriaa, joista itsekin yritän päästä eroon. Ne johtavat vammaisten ihmisten kohdalla vain siihen, että he tuntevat itsensä erilaiseksi tai huonommaksi kuin ei-vammaiset.

Lemisen päässä ajatukset koetuista vääryyksistä niiden muuttamisesta risteilivät vuosikausia ennen kuin ne alkoivat purkautua yllättävällä tavalla: riimeinä. Mies otti itselleen nimikkeen MC Cepari, sillä cepari on CP-vammaisista usein käytetty haukkumasana, ja alkoi tehdä räp-musiikkia.

– Kuuntelin etenkin nuorempana paljon metallimusiikkia, mutta räpissä minua alkoi vahvasti kiinnostaa sen lyyrinen ulottuvuus ja nokkela sanoilla kikkailu.

Leminen alkoi kappaleessaan ottaa voimakkaasti kantaa. Muun muassa Älä palkkaa rampaa -kappaleella mies ottaa tähtäimeen työntöantajat, joiden katsoo syrjivän vammaisia.

– Viime keväänä etsin opiskeluihin liittyvää harjoittelupaikkaa ja lähetin varmaan parisataa hakemusta. Vain muutama paikka edes vastasi. Yksi paikka oli kiinnostunut, mutta se ei onnistunut, koska se oli puhetyötä ja vammani vuoksi se on minulle vaikeaa. Monessa hakemistani paikoista ei kuitenkaan olisi tarvinnut puhua.

– Vammaisten työaste Suomessa on tosi matala ja väitän, että iso osa työnantajista on ei halua tai välitä sopeutua vammaisen palkkaamiseen tai ymmärtää sitä.

Lemisen tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja rehellisiä. Hän esimerkiksi räppää suoraan siitä kuinka vammaisena parisuhteen muodostaminen on todella hankalaa.

– Haluaisin suhteen, mutta vammaisella ei yleisesti ole kovin vahva asema parisuhderintamalla. Sen näkee heti kun menee vaikka Tinderiin. Se on osaksi tietämättömyyttä. Voidaan ajatella ettei haluta seurustella vammaisen kanssa, koska yhteiskunta luo meistä tietynlaisen kuvan.

– En kuitenkaan halua lannistua. Enkä halua lähteä siihen, että mun pitäisi kompensoida vammaisuuttani olemalla jotakuta toista parempi. Ei mulla ole teräsmiehen viittaa.

Kolmas miehen esille nostama asia on vammais-sanan käyttäminen haukkumasanana. Hän kertoo törmäävänsä asiaan hip-hopissa monesti.

– Varsinkin battle-skenessä tulee välillä tosi absurdeja tilanteita, jossa kaksi ei-vammaista räppäriä haukkuu toisiaan vammaisiksi. Siinä on minun näkökulmastani katsoen jotain perverssiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Apple julkaisee vammaiset huomioon ottavan emojivalikoiman1.4.2018 12.15
Seksityöntekijän mukaan vammaisten seksuaalisuus on yhä tabu19.7.2017 20.01
Vammainen lapsi ei päässyt Heurekaan maksutta – HS: Tiedekeskus muutti käytäntöään10.3.2018 11.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat