Puheenaihe

Kallio–Hakaniemi–Pariisi–Amsterdam–Malmö – yli 15 000 huumetabletin diilaamisessa oli melkoinen koreografia

Tullin takavarikoimia ekstaasitabletteja.

Tulii

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa kolme ulkomaalaistaustaista henkilöä vuosien vankeuteen 15 466 ekstaasitabletin salakuljetusyrityksestä.

Hovioikeus lievensi tuomiot 13.11.2019 siten, että vain päätekijä Osazuwa Owie (s. 1982) sai kuuden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta.

Poikkeuksellisen ison ekstaasilastin maahantuontiyritys Suomeen alkoi sillä, että Osazuwa Owie lensi 6.6.2018 Suomessa asuvan naisystävänsä (s.1978) kanssa Pariisiin.

Neljän päivän jälkeen kaksikon matka jatkui Pariisista junalla Amsterdamiin. Siellä he tapasivat Itävallasta paikalle kutsutun naisen, jolle Owie luovutti Amsterdamista hankkimansa huumeet, 15 446 MDMA-tablettia.

Suomessa asuva naisystävä lensi Amsterdamista yksin kotiin ja Owie tuli myöhemmin perässä.

Owie oli värvännyt kuriiriksi Itävallassa asuvan naisen, koska tunsi tämän ajoilta, jolloin kyseinen henkilö oli asunut Suomessa. Pillerit oli pakattu yhteentoista 410–460 gramman pakettiin, joita Owie oli todistettavasti availlut testatakseen huumeita.

Kuriiri lähti kuljettamaan huumeita junalla Hampurin, Kööpenhaminan ja Ruotsin kautta Suomeen, mutta jäi kiinni Malmössä. Hänet on tuomittu teosta Ruotsissa.

Kuriirin oli tarkoitus kuljettaa pillerit Suomeen ruotsinlaivalla. Satamassa hänen oli määrä tavata Owien Suomessa asuva naisystävä.

Naisten oli tarkoitus viedä huumeet yhdessä Helsingin Kallion Porthaninkadulla sijaitsevaan asuntoon odottamaan myyntiä ja levitystä.

Kiinnioton aikaan Osazuwa Owie on kertonut asuneensa Porthaninkadun asunnossa. Toisinaan hän oli asunut Hakaniemenrannassa, jossa hänen perheensä asui. Lisäksi hänellä on osoite Ranskassa.

Hän oli antanut naisystävälleen Porthaninkadun asunnon avaimen. Nainen odotti asunnossa, kun Owie oli palasi Amsterdamista Suomeen ja meni asunnolle.

Owie maksoi Porthaninkadun asunnon vuokraa vuoden verran yhdessä miespuolisen ystävänsä (s.1986) kanssa. Asunnossa oli tehty huumekauppaa, josta ystävä sai tuomion salakuljetusjutun yhteydessä.

Asunto oli alkujaan kyseisen ystävän, joka oli antanut huumeita käyttävän Owien majailla siellä vuoden verran vuokranmaksuun osallistumista vastaan.

Ystävä ei asunut enää itse asunnossa, vaan perheensä luona toisaalla, mutta hän piti siellä edelleen tavaroitaan. Oikeudessa selvisi, että asunnossa säilytettiin rahaa, Virosta tuotua tupakkaa ja alkoholia, sekä todennäköisesti myös huumausaineita.

Ystävä yritti selittää oikeudessa, että asunto oli olemassa vain siksi, että hän saattoi käydä siellä kätevästi suihkussa käytyään pelaamassa jalkapalloa.

Käräjäoikeus tuomitsi ystävän törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta 2 vuoden ja 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että hän ei valituksensa mukaisesti ollut osallisena salakuljetusyritykseen.

Hovioikeus hylkäsi syytteen avunannosta, koska miehen harjoittama passiivinen salliminen ei voi tulla rangaistavaksi avunantona.

Ystävän tuomio itsenäisesti tehdystä huumekaupasta Porthaninkadun asunnossa jäi kuitenkin voimaan.

Hän oli myynyt asunnosta käsin tuttavalleen 10 ekstaasitablettia ja 2,7 grammaa kokaiinia. Hovioikeus alensi tuomion neljään kuukauteen ehdollista vankeutta.

Osallistuminensa huumausainerikokseen kieltänyt naisystävä oli tuomittu käräjillä 2 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, mutta hovioikeus alensi tuomion 1 vuoteen ja 3 kuukauteen ehdollista vankeutta.

Hovioikeus alensi naisystävän tuomion avunannosta törkeään huumausainerikokseen, koska hänen osuutensa ei ollut merkittävä. Hovioikeuden mukaan huumeet olisi yritetty salakuljettaa Suomeen, vaikka naisystävä ei olisi osallistunut maahantuontiyritykseen lainkaan.

Syyttäjän vaatimus hovioikeudessa oli, että naisystävän rangaistusta olisi korotettu vähintään neljäksi vuodeksi vankeutta, samoin Porthaninkadun vuokra-asunnon Owien kanssa jakaneen ystävän tuomio.

Osazuwa Owien Helsingin käräjäoikeudessa saama tuomio ei alentunut hovioikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat