Puheenaihe

140 euron sakot maksamatta jättäneen huumekuskin vankeustuomio jakoi oikeusoppineet – hovioikeuden vanhimmalta eriävä mielipide

Kuvituskuva.

Arkisto/ Sami Lettojärvi

Huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta tuomittu kolmekymppinen mies sai käräjillä maksettavakseen 40 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan se tarkoitti 240 euron sakkorangaistusta korkoineen.

Tuomio annettiin vuoden 2018 heinäkuussa.

Vuosi tuomion jälkeen mies joutui uudelleen käräjäoikeuteen, koska oli jättänyt sakostaan maksamatta 140 euroa. Hän oli maksanut sakkojaan sadan euron verran kuudessa erässä. Alimmillaan miehen maksusuoritus oli kolme euroa, korkeimmillaan 29 euroa.

Mies vetosi oikeudessa vaikeaan taloustilanteeseensa ja pyysi lisää maksuaikaa.

Käräjäoikeus ei taipunut ja muutti miehen sakkorangaistuksen kahdeksan päivän vankeustuomioksi.

Mies valitti muuntorangaistuksestaan hovioikeuteen, joka kumosi käräjäoikeuden tuomion vankeusrangaistuksesta 27.11.2019. Hovioikeus katsoi näytetyksi toteen, että mies jätti sakkojaan maksamatta ainakin osittain taloudellisista ongelmista johtuen.

Tuomio ei ollut kaikilta osin yksimielinen.

Helsingin hovioikeuden assessori eli osaston vanhin esittelijä Inkeri Kuuskoski jätti tuomiosta eriävän mielipiteen. Hän oli asian ratkaisseiden hovioikeudenneuvoksen Markku Laineen ja hovioikeudenneuvoksen Malla Sunellin kanssa eri mieltä siitä, etteikö mies olisi pystynyt maksamaan sakkojaan niin halutessaan.

Assessori Kuuskosken mukaan siitä todisteeksi riitti jo yksin Kelan tekemä selvitys perustoimeentulotuen myöntämisestä miehelle yhdeksi kuukaudeksi elokuussa 2019.

Miehelle oli myönnetty vaikeaan taloustilanteeseen Kelan perustoimeentulotukea 1.–31.8.2019. Samaan aikaan annetun lääkärinlausunnon mukaan miehellä on pitkäaikaisia sairauksia ja oireita, joihin hän on saanut lääkitystä.

Mies toimitti hovioikeuteen myös lääkärin selvityksen päivämäärällä 25.9.2019, jonka mukaan hänet oli määrätty toimittamaan poliisille ajokyvystään lääkärinlausunto, josta mies oli maksanut yhteensä 540 euroa.

Käräjäoikeuden antaman vankeustuomion ja sen kumonneen hovioikeuden tuomion välissä mies lyhensi sakkovelkaansa kahdessa erässä yhteensä 45 euroa. Hovioikeudessa hänellä oli vielä maksettavaa 95 euroa.

Hovioikeus ei myöntänyt miehelle enempää maksuaikaa eikä määrännyt hänen oikeuskulujaan valtion maksettavaksi. Näiltä osin tuomio oli yksimielinen.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat