Puheenaihe

2020-luku on pian täällä! Poliisilta 5 napakkaa ohjetta turvalliseen uudenvuoden juhlintaan

Uuden vuosikymmenen juhlinnassa on hyvä muistaa, että ilotulitteista ei saa koitua vaaraa eikä kohtuutonta haittaa kenellekään.

Hannu Holopainen

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä vaihtuvaa vuosikymmentä juhlitaan monin tavoin. Osa suuntaa yleisötapahtumiin, osa viihtyy kotioloissa.

Yhteisiä nimittäjiä on juhlintatavasta riippumatta monia ja muutama niistä sisältää erityisiä riskejä, jotka on hyvä tiedostaa.

Huonoin yhdistelmä uudenvuoden juhlinnassa on ilotulitteet ja päihteet.

Poliisille ne tietävät yhtä vuoden kiireisimmistä työpäivistä. Kiireen määrää on kuitenkin mahdollista suitsia edes hieman muistuttamalla juhlahumun vaaroista.

Poliisi ohjeistaakin juhlakansaa juhlimaan turvallisesti.

– Turvattomuutta ja vaaratilanteita voi jokainen välttää huolellisuudella ja oikealla asenteella. Ilotulitteita ei saa käsitellä päihtyneenä, eikä niitä saa luovuttaa alaikäisille. Vastuuntuntoinen porukka esimerkiksi estää juopunutta kaveria käsittelemästä ilotulitteita, ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista muistuttaa.

Juhlan kunniaksi poliisi antaa viisi ohjetta uudenvuoden juhlijoille:

1. Ilotulitteiden paukuttelu on sallittua vain uuden vuoden aattona kello 18–02.

2. Ilotulitteita ei saa käsitellä juopuneena.

3. Älä luovuta ilotulitteita alaikäisille. Alaikäisiltä takavarikoidaan ilotulitteet poikkeuksetta, eikä näistä aiheutunutta rahallista menetystä korvata.

4. Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon. Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muullekaan omaisuudelle. Pidä myös huoli siitä, ettei ilotulitteista aiheudu kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille tai eläimille.

5. Suojalasien käyttö on pakollista. Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat